Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najmlađa milijarderka koja je sama zaradila svoj novac

Preuzmite sliku

Whitney Wolfe Herd je najmlađa milijarderka na svijetu, ato je postala nakon što je kompanija koju je osnovala, Bumble, nedavno izašla na berzu.

Forbes je nedavno objavio svoju godišnju listu milijardera na kojoj se nalazi više od 2770 osoba, od čega je njih skoro 500 prvi put ušlo o ovaj ekskluzivan klub.

Vjerovatno najzanimljivija osoba na tom popisu novih milijardera je Whitney Wolfe Herd čije se bogatstvo povećalo nakon što je početkom godina kompanija koju je osnovala, Bumble, izašla na berzu.

Mediji naglašavaju kako je ona najmlađa žena koja je sama zaradila milijardu dolara, odnosno novac nije dobila od nasljedstva ili npr. nakon razvoda.

  • Herd je ranije radila za Tinder, a brojna negativna iskustva su joj pomogla pri osnivanju vlastite aplikacije za upoznavanje, Bumbe. Također, za razliku od većine poslovanjaka i njenih kolegica i kolega na rukovodećim mjestima kompanija koji od 0 do 24 sata žive za posao, ona iznimno cijeni svoje privatno i obiteljsko vrijeme te, kako je naglasila u jednom intervjuu voli uzeti slobodna popodneva.

    Kako je na svojoj koži osjetila zlostavljanje – negativnih iskustava imala je i kao tinejdžerica, odlučila je pokrenuti aplikaciju u kojoj će svu kontrolu imati isključivo žene te u Bumbleu samo one mogu započeti razgovor s drugim osobama. Kompaniju je pokrenula uz pomoć ruskog investitora Andreya Adreeva koji je još ranije osnovao društvenu mrežu Badoo, no prije dvije godine prodao je svoje udjele u obje kompanije.

    Udio Whitney Wolfe Herd u Bumbleu iznosi 11,6 posto te je, nakon izlaska kompanije na burzu, njeno bogatstvo procijenjeno na oko 1,3 milijardi dolara. Također, i ona ima udio u Badoou, a te dvije aplikacije zajedno imaju oko 40 miliona korisnika, od kojih 2,5 miliona plaćaju pretplatu.

    Ona je jedna od 328 žena koje se nalaze na Forbesovoj listi milijardera, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada ih je na popisu bilo 241, a tri najbogatije žene na svijetu su Francoise Bettencourt Meyers, čiji je djed osnovao L`Oreal, Alice Walton, jedina nasljednica osnivača Walmarta te bivša žena Jeffa Bezosa MacKenzie Scott. (dnevnik.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje