Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najkraća međunarodna avionska linija – na odredištu ste za 8 minuta

Preuzmite sliku

Let zmeđu karipskih otoka Anguille i Saint Maartena traje otprilike osam minuta, što ga čini trenutno najkraćom međunarodnom avionskom linijom u svijetu.

Let spaja britansko prekomorsko područje, otok Anguillu, čija površina iznosi nešto više od 100 kvadratnih kilometara i 7.2 kilometra udaljen otok Saint Maarten, čiji sjeverni dio pripada Francuskoj, a južni Nizozemskoj.

Kapetan Carl Avery Thomas, vlasnik kompanije Anguilla Air Services, koja jedina nudi redovne letove između dva otoka, rekao je da je održavanje zračnih veza izuzetno važno za mali otok poput Anguille.

Većina porodica na Anguilli ima barem jednog člana koji radi u turizmu, o kojem otok u velikoj mjeri ovisi.

  • “Ne možete promovisati destinaciju od pet zvjezdica, kao što je Anguilla, bez aerodroma. Kad biste do otoka mogli doći jedino brodom, ne mislim da bi to bilo dobro za nas”, rekao je.

    Osim u turizmu, avion igra ključnu ulogu i u pružanju podrške lokalnoj zajednici, poput besplatnog pružanja usluga spašavanja, prijevoza medicinske opreme ili pacijenata, prenosi index.hr.

    “Oduvijek smo to radili, otkad sam otvorio kompaniju. Pravo je veselje kada pronađemo nekoga nestalog”, rekao je Thomas, čiji avion polijeće kad god nestane neki ribarski brod.

    Avion nikada ne leti na visini većoj od 300 metara i pruža pogled na tirkizne karipske vode, duge i vijugave pješčane plaže i luksuzne privatne vile i odmarališta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje