Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je najfrekventnija raskrsnica na svijetu

Poznata raskrsnica ima deset saobraćajnih traka, a njegova slava ostala je zabilježena u brojnim filmskim hitovima

Svakog dana tom raskrsnicom prođe na hiljade pješaka. Svjetski poznata rasksrnica Shibuya u Tokiju pravi je simbol kontrolisanog haosa velikog grada. Deset saobraćajnih traka i pet glavnih pješačkih staza okruženi su neonskim zgradama u srcu Tokija.

Osim što svakodnevno služi za prijelaz, na ovoj lokaciji organizuje se i doček Nove godine, ali i proslava Noći vještica, koja je posljednjih godina postala sve popularnija u Japanu.

 • Uz raskrsnicu nalazi se stanica Shinjuku, jedna od najfrekventnijih željezničkih stanica na svijetu i ona koju je nemoguće zaobići tokom posjete u Tokiju. Raskrsnica se može vidjeti i u mnogo filmova poput ‘The Fast and The Furious’, ‘Lost in Translation’, itd.  Modeli ga koriste kao modnu pistu, a bez obzira na neko događanje na toj lokaciji, raskrsnica će i dalje ostati funkcionalna. Bez obzira na broj ljudi nikada neće biti tako jako zagušeno, a vozila hitne pomoći lako će se kroz njega probiti, piše CNN.

  Svaki dan se na njemu nešto mijenja, posebno video panoi, a i priprema se za OI 2020. godine.

  Pas koji je vjerno čekao svog vlasnika

  Mogu se čuti i audio i video informacije, kao što su prognoza vremena, i slično. U toj velikoj gužvi može biti zbunjujuće, no tu je i spomenik koji je poznat svima. Onaj lojalnog psa Hachika, akite, koji je vjerno čekao povratak svog vlasnika s posla na toj stanici tokom 20-ih.

  Kada je Hidesaburō Ueno nenadano umro, Hachiko je i dalje nastavio čekati, svakog dana, gotovo desetljeće. Njegova vrsta jako je popularna a on je poznat kao vjerni pas. Bio je živ i prisutan tokom otkrivanja spomenika 1932. godine, a trenutni spomenik je remake iz 1984. godine.

 • Najpopularnije mjesto s kojeg se mogu napraviti dobre panoramske fotografije je trgovački centar Magnet, te platforma točno iznad raskrižja, koja je otvorena od 11 ujutro do 11 navečer. Ulaz je besplatan.

  Opremljena je sa kamerom koja se za malo naknadu može sinhronizovati sa pametnim telefonom posjetitelja i s njom napraviti selfije. Ima još nekoliko lokacija s najboljim pogledom na raskrsnicu kao što je Shibuya Likarie zgrada, u kojoj se nalaze uredi, trgovine i pozorište.

  Nekoliko blokova od glavnog prijelaze pogled sa 11 sprata zgrade pruža se i na željezničku stanicu. Platforma je otvorena za posjetioce, a toj gradskoj vrevi dodaje i još jedna moment, vozove. Shibuya Excel Hotel Tokio zauzima najviše mjesta na prijelazu, i ima pogled na njegov svaki kutak.

  Službeno, otvoren je samo za goste hotela, ali s obzirom na popularnost, dozvoljen je i posjetiteljima hotelskih restorana na 25. spratu.

 • Ubrzo će sve to pasti u sjenu Shibuya Skyja, nebodera na 47 spratova. Bit će najveći u Shibuyi i na krovu imati platformu otvorenu 360 stepeni, s koje će se moći vidjeti cijelo područje, ali i imat će dobar pogled na raskrsnicu.  Sigurno će biti velika atrakcija kada se otvori u septembru ove godine. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje