Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je jedino hodajuće drveće na svijetu: Evo koliko “prepješači” godišnje

Fenomen “pješačenja” stručnjaci objašnjavaju definicijom da drvo traga za suncem. “Drvo samo sebe štiti, usljed erozije zemlje ono mijenja svoje okruženje i traga za sigurnijim gdje će moći opet da pusti korijenje” rekao je stručnjak Peter Vrsanski

Posebna vrsta biljke, Sokratea eksorhiza jedino je mobilno drvo na svijetu. Naime, prema riječima stručnjaka ovo drvo koje raste u zemljama Latinske Amerike je jedino koje ima komplikovan sistem korijena, pomoću kojih može da se kreće. Vjeruje se da se ovo drvo u zavisnosti od godišnjih doba pomijera dva do tri centrimetra dnevno ili 20 centimetara godišnje, i to u pravcu sunca.

Ova čudesna biljka privlači turiste koji kako kažu dolaze u Ekvador da bi vidjeli tzv.”pješačko drveće”.

  • hodajuce-drvece2
  • Fenomen “pješačenja”stručnjaci objašnjavaju definicijom da drvo traga za suncem.

    “Drvo samo sebe štiti, usljed erozije zemlje ono mijenja svoje okruženje i traga za sigurnijim gdje će moći opet da pusti korijenje” rekao je stručnjak Peter Vrsanski i dodao da proces pomijeranja može nekad da potraje i nekoliko godina.

    Mnogi biolozi ne vjeruju u priču o drveću koje hoda zbog čega zastupaju tezu da je u pitanju mit.
    “Drvo koje hoda u potrazi za suncem je fascinantna ali bizarna priča. Nažalost to nije istina” rekao je biolog Gerardo Avalos. (newsweek.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje