Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovi trikovi će vam pomoći da prestanete sa štucanjem

Preuzmite sliku

Svima nam se desilo barem jedanput u životu da smo počeli da štucamo, a iako smo pokušali da zadržimo vazduh, popijemo vodu ili nešto treće, problem nije prestajao.

Vjerovali ili ne, iako ne postoji poseban razlog zbog čega do toga dolazi, određene stvari poput stresa, snažnih emocija, hrane i pića, mogu utjecati na njegovu pojavu. Štucanje nas nekad može dovesti i u jako nezgodnu situaciju, pogotovo ako smo na nekom sastanku ili mjestu gdje je tišina. Samo u toku prošle godine, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) SAD- a, zabilježila je u hitnim službama oko 22 000 slučajeva štucanja. Zato je dobro znati različite načine kojim ga možemo riješiti.

Srkanje

Vjerujemo da će mnogi na ovaj prijedlog vrtjeti glavom. Ali, iako je iritantno, zapravo pomaže. Potrebno je da srknete duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete na ovaj način pojačati djelovanje mišića grudnog koša, odnosno, spriječiti štucanje.

Disanje

Ovo ste vjerovatno viđali u filmovima, a tehnika je odlična i kod ublažavanja simptoma paničnog napada. Potrebno je da stavite papirnu kesicu (mora biti papirna a ne od drugih materijala) preko usta i nosa, i onda da nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete.

 • stucanjee
 • Slatki namazi

  Slatki namazi kao što su krem ili puter od kikirikija će uposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja,a to će vam pomoći da štucanje prestane. Otvorite usta i isplazite se koliko god možete. Ovo će olakšati grčenje dijafragme, koja uzrokuje štucanje.

  Čaša vode

  Staro, dobro, iako nije uvijek delotvorno. U stvari, veliki broj ljudi griješi jer popije samo par gutljaja vode. Zapravo je potrebno da čašu vode popijete ali naiskap. Pokušajte da podrigujete, to bi trebalo da pomogne u otpuštanju viška vazduha iz želudca, jer to može biti čest uzročnik štucanja.

 • Zapušite uši

  Stručnjaci tvrde, da kada stavite prste u uši i držite ih 20-30 sekundi, odnosno, pritisnite mekano područje iza ušne školjke, to može pomoći kod pretjeranog štucanja. Na ovaj način, šalju se signali kroz nerve koji idu do dijafragme i trebalo bi da veoma brzo dože do prekida.

  Istuširajte se hladnom vodom

  Kada mislite da više ništa ne može da pomogne, probajte sa tuširanjem hladnom vodom. Šok koji će vaše tijelo doživjeti poremetit će štucanje i vi ćete opet normalno disati.

  Med

  Med može da smiri iziritirani nerv vagus koji je glavni “krivac” za štucanje. Ukoliko ovo ne funkcioniše, probajte s nečim kiselkastim, na primer limunom. (prva.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,