Utorak, 19. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ove kuće su kao ostvarenje najluđih snova (FOTO/VIDEO)

I dok neki maštaju o svojoj kući iz snova, neki su svoje najluđe snove o domu pretočili u stvarnost

Kuća Broon's u Škotskoj

 • Ova neobična građevina nalazi sena jezeru Shin u blizini mjesta Lairg. Navodno su lokalci prikupljali novac za obnovu kuće nakon oluje koja ju je pogodila 2015., a oni kažu kako u kući živi velika obitelj. Voda nekoć nije bila tako visoka, od 1950. i izgradnje hidroelektrične stanice narasla je za punih 10 metara.

  Kuća frižider

 • Moderne kuće obično nemaju podrume, no ova je kuća zapravo cijela podrum, sve što treba napraviti je ukopati je i koristiti za skladištenje hrane i vina. Njen sferičan oblik osigurava joj konstantnu temperaturu.

  Najmanja kuća na svijetu u Češkoj

 • Nalazi se u Pragu, a njena fasada je široka tek 2,25 metara. Izgrađena je između dvije “obične” kuće sredinom 19. stoljeća, a koristila se kao umjetnički studio.

  Kuće hiljadu otoka – u SAD-u i Kanadi

 • U arhipelagu pograničnog područja Kanade i SAD-a nalazi se 1864 otoka, a najveći među njima su naseljeni. Možete li zamisliti otok na kojem ima mjesta samo za jednu kuću s dvorištem. Otoci imaju posebnu firmu koja im vrši dostavu potrepština.

  Kuća Stevea Aarena na Tajlandu

 • Ovaj kreativni dom inspirirao je brojne ljude diljem svijeta, a Steve je svoju kuću izgradio na svojoj organskoj farmi manga. Građevina, većinom izgrađena od gline, kao i interijer, Stevea je koštala 90 hiljada dolara.

  Kuća od jednog kvadrata

 • Najmanju kuću na svijetu dizajnirao je arhitekt iz Berlina,  Van Bo Le-Mentzel. Iako ima tek 1 kvadrat, ona ima vrata, prozor i stolicu, a ako se polegne i krevet. Teži 40 kilograma i ima svoje točkove za prijevoz.

  Eko kuća snowboardera

 • Uspješni snowboarder Mike Basich za svoj je dom odabrao manjušnu kuću koju je izgradio u planinama, na luksuznom imanju. Za njenu su izradu korišteni samo eko materijali, a toplinu i svjetlo daju joj solarne ćelije.

 • A uz pomoć prijatelja, Mike je napravio jednu sličnu kuću namijenjenu za putovanja.

  Složive kuće u Norveškoj

 • Hejimans je konstruirao ove jedinstvene mini kuće koje se mogu složiti i sklopiti za samo jedan dan. I njima se nalazi kuhinja, devni boravak, kupaonica i spavaća soba, a terasa je dodatak.

  Hotel u Boeingu, Kostarika

 • Hrđavi 1965 Boeing ima vrlo zanimljivu penziju nakon što je jedan poduzetnik kupio taj avion i opremio ga kao hotel i postavi u blizinu azurne lagune, a svojim gostima jamči “najsigurniji let”.

  Jaje Exbury

 • Arhitekt Stephen Turner obožava eksperimente, pa je stoga kreirao i ovu neobičnu kuću u obliku jajeta. Ona je duga 6 metara, a promjer joj je 2,8 metara. Može je se postaviti na vodu, a ima tuš, pećnicu i viseći krevet. Sva energija u njoj dolazi od sunca.

  Kuća Pier u Velikoj Britaniji

 • Nalazi se u Guinessovoj knjizi rekorda. Ljudi u njoj žive od 16. stoljeća pa sve do početka 20., a u njoj je posljednji živio ribar Robert Jones, no iselio se jer su ga smetali preniski stropovi. Danas je ona muzej.

  Kuća UFOGEL u Austriji

 • Njen je arhitetkt Peter Jungmann, a ime je dobila po kombinaciji dvije riječi – UFO i Vogel (NLO i ptica). Vila se može iznajmiti.

  Hodajuća kuća

 • Ovu kuću su izradile dvije kreativne kompanije – N55 i Wysing Arts Centre. Njene dimezije su 3.72×3.5×3.5 metara, a teži 1200 kilgrama, a snabdijeva je energija vjetra i sunca. Unutra se nalazi i peć na drva. (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,