Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovdje žive samo bogataši, ali ne smiju otići (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Žive kao milioneri, ali dok su tamo, ne smiju razgovarati ni s kime iz vanjskog svijeta bez odobrenja

Selo Huaxi u Kini predstavlja pravi misterij, ono je najbogatije mjesto u Kini i za većinu građana te zemlje ono je svojevrsni komunistički raj. Najpoznatijem po užasno visokom životnom standardu, to se mjesto odvaja od ostatka Kine i iz 55 godina pretvorio se iz ruralnog zaseoka u pravi mali luksuz.

No, kako su se obogatili i kako troše novac nisu informacije do kojih je lako doći – budući da je stanovnicima Huaxia zabranjeno razgovarati s medijima, rijetko i međusobno razgovaraju, a čak im je zabranjeno i napuštati ga – jer ako napuste selo gube sve što su ikada stekli i ostaju bez ičega.

Krajem 50-ih prošlog stoljeća Huaxi je imalo samo oko 600 stanovnika, a procvat je omogućio Wu Renbao, nekadašnji sekretar Komunističke partije koji je razvio plan obogaćivanja, osnovao preko 12 kompanija, potaknuo rad sa sirovinama poput alumija… Huaxi koji se nalazi u provinciji Jiangsu poznato je i pod nazivom “Prvo selo pod nebom”, a danas ima oko 2000 registrovanih stanovnika koji svi žive u identičnim vilama sagrađenim po uzoru na inozemne, ali i svi navodno imaju 250 hiljada dolara u banci.

 • Simbol sela

  U selu se nalazi čuveni Svjetski park s repilikama svih slavnih građevina iz svijeta poput Kipa slobode, opere iz Sydneya, Kineskog zida., kao i nov neoboder od 328 metara visine i 60 spratova. U neboderu je hotel s 826 soba, a u njegovom prizemlju nalazi se kip bika napravljen od čistog zlata.

  Damo vam novac, ali ga ne smijete nositi van

  Ipak, neki govore kako život u selu milionera nije sve tako bajno – moraju raditi sedam dana u sedmici, najčešće u industrijskom sektoru. Osim toga, i brojka stanovnika je upitna – osim 2000 registrovanih koji su potomci porodica iz prošlog stoljeća, puno je “dotepenaca” koji ne uživaju u luksuznim automobilima, plaćama i vilama. Njih je navodno na desetke hiljada – na svega jednom kilometru kvadratnom.

  Povlašteni stanovnici sela također ne mogu napustiti selo, odnosno ako to učine – izgubit će sve bogatsvo i novac ne mogu ponijeti sa sobom, pa je upitno koliko su zapravo osobno bogati, a šta pripada gradu. Kockanje kao i droga u selu su strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi… (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,