Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovako su najpoznatija žestoka pića dobila svoje nazive

Preuzmite sliku

Jeste li ikad naručili “džekija” i zapitali se, pa dobro ko je taj Jack Daniels bio? Kako to da o njemu ne znate više, a po njemu je nazvan jedan od najpopularnijih whiskeya? Bacili smo se malo u potragu i saznali kako su najpoznatija žestoka pića dobila svoje nazive.

 • ballantines
 • Ballantine’s

  1827. godine George Ballantine je otvorio malu prodavnicu mješovite robe u Edinburgu u Škotskoj, u kojem je naravno imao veliki izbor raznih whiskeyja. Georgeov sin, George Junior je s vremenom preuzeo biznis, vidio da u poslu s alkoholom ima zarade, stavio porodično ime na bocu, te je danas svjetski poznato.

  Canadian Club

  Canadian Club baš i nije nešto vezan za Kanadu, obzirom da je osnovan u Detroitu. U veliko doba alkoholne krize tj. prohibicije, tvrtka se preselila u Ontario. Kako su godine prolazile, whiskey su obožavali muškarci u raznim klubovima za gospodine, pa je dobio i nadimak “Club Whiskey”. Proizvođači nisu htjeli da riječ Canadian ostane na boci, no kako je već u to doba njegova popularnost bila ogromna, nije imalo smisla micati ga.

  Jack Daniel’s

  Jasper Newton Daniel je rođen 1850. godine u malom gradu u Tennesseeju u porodici od četrnaest djece. Kad mu je majka preminula, Jasperov otac je odlučio da je vrijeme da se mladi Jasper nauči porodičnom biznisu destilacije alkohola. Sve o whiskeyu je naučio od svećenika Dan Calla, od kojeg je kasnije i otkupio cijeli biznis. Jasper je uskoro dobio nadimak Jack i za vrijeme civilnog rata je putovao s prijateljima i njegovim bendom naziva “The Jack Daniel’s Original Silver Cornet Band”. Uz turneju, whiskey je dobivao na popularnosti i osvajao je razne medalje. Uskoro je postao najprodavaniji Whiskey u Americi, a kasnije i Evropi.

  Jägermeister

 • jagermeister
 • Prijevod? Glavni lovac. Osoba visokog čina koji je zadužen za sigurnost i tijek lova. Po legendi, dok su bili u lovu, Sr. Hubertus je posvetio svoj život humanitarnom radu nakon što je vidio bijelog jelena kojem je među rogovima sjajio bijeli križ. Da, to je jelen s boce. Curt Mast, originalni vlasnik i sin osnivača Wilhelma bio je entuzijastični lovac koji je tražio tog svetog jelena. Našao ga je u boci.

  Jim Beam

  Od 1795. godine sedam generacija Beam obitelji je posvetilo svoj život proizvodnji jednog od najboljih bourbona u Americi. Kad je prohibicija rasturala dvadesetih godina, Beam obitelj je zaustavila poslovanje. Tek nakon što je alkohol postao legalan 1933. godine, James B.Beam je ponovo izgradio kompaniju i digao ime Jim Beama. Po njegovom nadimku Jim su nazvali kompaniju.

  Jameson

  Otac Irskog whiskeyja, John Jameson, osnovao je Bow Street Distillery 1780. godine i od onda je u punom pogonu. 2013. godine prodali su čak 56 milijuna boca, što ga čini najpopularnijim whiskyjem na svijetu, a i proglašen je najboljom Whiskey – colom na svijetu! (macho.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,