Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovako su izgledale kuhinje u Jugoslaviji: “Trajala mi je preko 30 godina”

Preuzmite sliku

Jedna fotografija jugoslavenske kuhinje koja je nedavno objavljena na Facebooku je pobudila lijepa sjećanja na topao dom i mirise domaće hrane mnogih Balkanaca.

Na Facebook grupi Nostalgija, koju prati oko 290.000 pratitelja iz cijele regije, često se mogu pronaći nostalgične fotografije iz doba Jugoslavije pa su tako objavili i fotografiju jedne kuhinje iz Jugoslavije.

Fotografija kuhinje s narančastim elementima, tapetama na zidu, smeđim drvenim stolom, stolicama, stolnjakom i vazom s cvijećem je razdražila mnoge i prikupila oko 8000 lajkova.

 • Jugoslavenske kuhinje su odisale toplinom i bile mjesto okupljanja članova porodice, dok su današnje kuhinje toliko sterilne da uz osjećaj kao da ulazite u kancelariju izgledaju i sterilno.

  Mnogi pratitelji su otkrili da imaju i dan danas elemente ili pak stol i stolice te da je kvaliteta tih kuhinja bila nemjerljiva s današnjima.

  Većina ljudi se prisjetila svojih identičnih kuhinja iz doba Jugoslavije, a neki ih imaju i dan danas:

  “Moja kuhinja ‘Marles’ model ‘Orhideja’ u žutoj boji, kupljena je 1975. godine na kredit i danas traje, a ljepša je i kvalitetnija od većine današnjih.”

  “Moja kuhinja je kupljena 70-tih godina, kuhinja Marles s kućanskim aparatima Gorenje. U to doba sam imala pećnicu sa samočistećim pločama, napu. Još uvijek ju koristim osim štednjaka. Po kvaliteti se većina današnjih može sakriti”, rekla je jedna žena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje