Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovako izgleda jaje od najveće ptice poznate nauci

Preuzmite sliku

Jaje ove ptice dovoljna je večera za čitavu porodicu, i to za više dana.

Veći od australijskog kazuara, emua, pa i noja – „Ptica slon” bila je visoka skoro 3 metra. 2018. godine zvanično je proglašena za najveću pticu poznatu nauci. Iako su ovi ptičiji giganti odavno izumrli, iza sebe su ostavili zapažene rijetke osobine, piše Nationalgeographic.rs.

Sačuvana jaja ptica slonova uglavnom su dugačka oko 30 cm i dovoljno velika da u njih stane oko 160 kokošjih jaja. Uprkos tome što su fosilizovane relikvije, vjeruje se da ta jaja potiču iz 10. vijeka, neposredno prije nego što su ove ptice izumrle prema procjeni naučnika.

Lokalno stanovništvo sa Madagaskara je, dok su bili pod francuskom okupacijom, govorilo o velikoj ptici koja je živjela na udaljenim dijelovima ostrva i polagala jaja na mjestima koja su za lovce bila zabranjena. Priče o pticama slonovima poznate su turistima duže nego naučnicima. Čak je i Marko Polo čuo o džinovskim pticama od drugih avanturista.

 • Slonovske ptice gospodarile su nenaseljenim područjima Madagaskara. Vjeruje se da su izumrle zbog naseljavanja ljudi. Postoji i malo dokaza o tome da su ljudi lovili ovako velike ptice, s obzirom na to koliko bi mogla da koštaju njihova jaja. Od samo jednog jajeta mogla je da se napravi večera (koja bi potrajala nekoliko dana) za čitavu porodicu. I sama ljuska je bila vrijedna kao posuda ili „bure” za čuvanje ruma.

  Kada su istraživači pokrčili ostrvske šume u 19. vijeku, otkrili su ova džinovska jaja i potpuno se zaljubili u njih – odmah zatim osvanula su u postavkama muzeja širom svijeta, a nekoliko njih je očuvano nepolupano.

  Naučnici iz Društva National Geographica uspjeli su čak i da snime pomoću rendgena jedno od očuvanih jaja, kako bi otkrili da li se unutar ljuske krije skelet mlade jedinke ptice slona.

  Neka od jaja su čak samostalno dospjela do Australije, vjeruje se da ih je okean do tamo prenio, što bi značilo da su preživjela put dugačak blizu 6 500 kilometara. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,