Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj puder može pomoći u okončavanju gladi u svijetu

Preuzmite sliku

Globalna količina hrane koja propadne na godišnjem nivou iznosi 1,76 milijardi tona što je 750 milijardi dolara u smislu ekonomskog gubitka, kažu iz Ujedinjenih nacija.

Dva najčešća razloga zbog toliko velikog otpada hrane odnosi se na nerazumnu potrošnju: kupujemo ili pripremamo više nego što nam je potrebno, ili jednostavno ne iskoristimo hranu prije isteka roka trajanja, prenosi N1.

Grupa studenata su osnovali FoPo Food Powder, odnosno kompaniju koja sakuplja jeftinu hranu i proizvode koji su blizu isteka roka trajanja. Sušenjem tih proizvoda nastaje puder kojem mu je produžen rok trajanja na dvije godine. Nazivaju to “uzimanjem smeća koje vode na drugi nivo”.

Cilj kompanije FoPo Food je da njihov puder postane ključna komponenta u okončanju gladi u svijetu.

Puder ima tri okusa: banana, malina i mango, a uskoro će u ponudi biti i ananas. Sadržavat će između 30 i 80 posto nutritivnih vrijednosti, a može se koristiti i pomiješan sa jogurtom, sladoledom, ili u pravljenju kolača.

Uz podršku filipinske Vlade i UN-ove Organizacije za hranu i agrikulturu, tim je usred pilot projekta u Filipinima koji su pogođeni prirodnom katastrofom. Lokalne firme im doniraju višak ananasa i mangoa kako bi pomogli projekat.

Kompanija planira da prodaje puder online, u trgovinama i putem velikih proizvođača hrane (kako bi inkorporirali proizvod u neku namirnicu, poput soka) prije nego što ga prodaju nevladinim organizacijama po nižim cijenama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,