Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj dječak je najplaćeniji YouTuber, zarađuje preko 40 miliona maraka

Preuzmite sliku

Devetogodišnji dječak zaradio je 30 miliona dolara za godinu dana od “raspakiranja” i pregledavanja igračaka i igara na YouTubeu kako bi treću godinu zaredom nosio titulu najplaćenijeg YouTubera.

Ryan Kaji iz Teksasa zaradio je 29,5 miliona dolara (oko 47 miliona KM) od svog YouTube kanala Ryan's World, kao i dodatnih 200 miliona dolara od igračaka i odjeće s robnom markom Ryan's World, uključujući pidžamu Marks & Spencer. Također je potpisao neotkriveni, ali vjerovatno višemilionski ugovor za vlastitu TV seriju na Nickelodeonu.

Kaji, kojeg opisuju kao “dječjeg influensera”, prvi je put počeo snimati videozapise na YouTubeu u martu 2015. godine nakon što je pogledao druge kanale za pregled igračaka i pitao majku: “Kako to da nisam na YouTubeu kad su sva ostala djeca?” Njegova porodica-koja je svoje pravo prezime Guan promijenila u njegovo online prezime Kaji sada vodi devet YouTube kanala. Ryan’s World bio je najpopularniji s 41,7 miliona pretplatnika i 12,2 milijarde pregleda. Kajijev najpopularniji video, Huge Eggs Surprise Toys Challenge, ima više od 2 milijarde pregleda, što ga čini jednim od 60 najgledanijih videozapisa ikada na YouTubeu.

 • Međutim, Kaji i njegova porodica sada se suočavaju s prijetnjom istrage američke Federalne trgovinske komisije zbog navoda da sponzori videozapisa nisu pravilno objavljeni. “Gotovo 9 posto videozapisa Ryan ToysReview uključuje barem jednu preporuku proizvoda koji se plaća za predškolsku djecu, grupu premladu za razlikovanje reklame od recenzije”, navodi se u prigovoru potrošačkog nadzornog tijela, Truth In Advertising. “Ovi oglasi često prikazuju nezdravu hranu.”

  Benjamin Burroughs, docent novinarstva i medijskih studija na Sveučilištu Nevada u Las Vegasu, koji proučava novonastale trendove i trendove na društvenim mrežama, upozorio je da postoji opasnost da su druga djeca „na meti dječjih utjecaja na načine da roditelji ne budu svjesni.” Burroughs je rekao da se za fenomen dječjeg influencera zainteresirao nakon što su ga vlastita djeca zamolila da radi stvari koje je radila Ryanova porodica.

  „Pomislio sam: ‘Ma, ovdje se nešto događa ako moja djeca očekuju da će naša porodica izgledati poput Ryanove porodice”. U Ryanovoj porodici sposobni su stalno konzumirati sadržaj i proizvode. Oni otvaraju novu igračku svaki dan, a potom se svaki dan igraju s tom novom igračkom, tako da postoji stalni konzumerizam koji je ugrađen u ove poruke za djecu.”

  Ukupno deset najboljih YouTube zvijezda s najvećom zaradom odnijelo je ukupno 211 miliona dolara, navodi poslovni magazin Forbes, koji je u petak objavio analizu njihove procijenjene zarade između juna 2019. i juna 2020.

  Na drugom je mjestu bio Jimmy Donaldson, poznatiji kao Mr Beast, koji je zaradio oko 24 miliona dolara (oko 38 miliona KM) i novi je član YouTubeove liste bogatih. Donaldson (22) je poznat po vratolomijama, uključujući smrzavanje u ledu i davanje ogromnih svota novca strancima koji se takmiče u njegovim izazovima. Također zarađuje od prodaje robe i partnerstva s brandovima kao što su Microsoft i Electronic Arts. (Radiosarajevo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje