Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ova neobična biljka raste u ekstremnim uslovima i stara je koliko i najstarije civilizacije

Preuzmite sliku

Procjenjuje se da su mnoge Yarete stare preko 3.000 godina.

Pojedine stijene na visoravni Anda izgledaju kao da su prekrivene običnom mahovinom. A zapravo, ove stijene prekriva biljka poznate kao Yareta koja živi u kolonijama koje mogu biti stare nekoliko hiljada godina.

Yareta (Azorella compacta), poznata i kao “Llareta” na španskom, je biljka cvjetnica koja pripada porodici Apiaceae. Raste u hladnim dijelovima Anda u Peruu, Boliviji, sjevernom Čileu i zapadnoj Argentini na nadmorskim visinama između 3.200 i 4.500 metara, gdje vjetar neprestano puše.

  • Da bi preživjela ekstremne uslove, Yareta raste u kolonijama koje su toliko guste da bi njene stabljike mogle da podnesu i težinu čovjeka, prenosi nationalgeographic.rs.

    Biljka ne raste mnogo od zemlje kako bi zadržala što više toplote. To što raste nisko joj takođe pomaže da se odupre snažnim vjetrovima na velikim nadmorskim visinama.

  • Da bi spriječila gubitak vlage isparavanjem, listovi Yarete su prekriveni voskom. A još jedan trik koji je Yareta savladala kako bi preživjela u negostoljubivim planinama Anda, je da raste izuzetno sporo, oko 1,5 cm godišnje. Procjenjuje se da su mnoge Yarete stare preko 3.000 godina.

  • Pošto je Yareta suha i gusta, ona dobro gori, kao treset, i tradicionalno se bere i koristi, te se njena brojnost toliko smanjila da je dospjela na listu ugroženih vrsta (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,