Srijeda, 1. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ova imena za djecu su zabranjena širom svijeta

Preuzmite sliku

Kada biraju imena svojoj djeci, roditelji širom svijeta trude se biti originalni i kreativni, ali ponekad znaju i pretjerati. Pogledajte koja imena su zabranjivana širom svijeta.

Ovo je lista imena koja je sud zabranio:

1. Nutella

Jedan francuski par želio je svojoj kćeri dati ime po čuvenom krem namazu kako bi pokazali koliko je slatka. Sudac se nije složio s njihovim izborom imena uz obrazloženje da će zbog imena devojčica biti meta zadirkivanja. Sudac je skratio ime, pa se djevojčica sada zove Ella.

2. Akuma (vrag)

Akuma na japanskom znači vrag, a zbog pokušaja da se djetetu da ovo ime oglasio se i japanskim premijer. Ministar pravosuđa je istaknuo da se vlada ne bi trebala miješati u izbor imena, ali nakon duže rasprave ovo ime je postalo zabranjeno.

3. Anal

Na listi zabranjenih imena na Novom Zelandu je Anal, jer je nekom roditelju to ime palo na pamet.

4. Gesher (most)

Norveška ima stroga pravila kada su imena djece u pitanju. Majka malog Mosta završila je u zatvoru jer nije platila kaznu zbog korištenja imena koje je zabranjeno. Ona je izjavila da joj je ime rečeno u snu i da tako treba nazvati svog sina.

5. @

Kao i brojne druge zemlje, tako i Kina ne dopušta simbole i brojeve kao dio imena. Ali čuveni simbol se u Kini izgovara kao “ai-ta”, što zvuči slično kao “volim ga” na kineskom, pa je jedan par mislio da je to pravo ime za njihovog jedinca. Sud se nije složio.

6. Metallica

Mala Metallica krštena je pod ovim imenom, ali švedski sud je rekao – ne.

7. Linda

Saudijska Arabija je 2014. godine objavila popis imena među kojima je bila i Linda. Na popisu su se našla imena koja nisu dozvoljena jer su povezana sa zapadnjačkom kulturom.

8. Fraise (jagoda)

Na francuskom ovo znači jagoda, ali francuski sud je bio zabrinut zbog fraze “ram è ne ta fraise” ili u slobodnom prevodu “dovuci guzicu ovamo”, pa su roditelji odustali od ovo ideje, piše Newsweek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,