Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ova gradonačelnica daje stipendije učenicama koje ostanu djevice tokom srednje škole

Dudu Mazibuko gradonačelnica je Uthukele u Južnoafričkoj Republici koja je upravo dala 16 studentskih stipendija tinejdžericama zato jer su uspjeli sačuvati svoje djevičanstvo tokom srednje škole. Da nije riječ o glasinama, potvrđeno je i iz njenog ureda. Pojasnili su kako je gradonačelnica htjela probati nešto novo pa je stipendije ponudila djevojakama koje nisu imale seksualne odnose.

Cilj programa je, kažu, smanjiti broj tinejdžerskih trudnoća te potaknuti djevojke da budu “čiste i fokusirane na školu” jer je šest posto tinejdžerica u njihovoj zemlji ostalo trudno tokom 2013. godine.

Djevojke koje su se prijavile za dobivanje stipendije morale su dokazati svoju nevinost te će to morati činiti sve dok primaju stipendiju pa će biti podvrgnute redovitom testiranju.

Ženske udruge protiv diskriminacije

“Za nas, to je samo način da im zahvalimo što su se pazile i što će se paziti iduće tri godine dok ne dobiju diplomu”, izjavila je Mazibuko lokalnoj radio stanici. Inače, njen ured svake godine podijeli stotinu stipendija u više kategorija, a ova nova je potaknula negodovanje u jednom dijelu javnosti.

“To zadire u pravo na privatnost te diskriminira djevojke u odnosu na dječake koji nikad nisu niti će biti javno testirani na djevičanstvo, a opet su oni ti koji su podjednako odgovorni za gubitak nevinosti djevojaka. Stoga, ovakva praksa stigmatizira i one djevojke koje su mogle izgubiti djevičanstvo zbog silovanja ili incesta”, izjavila je Palesa Mpapa, pravna zastupnica udruge koja se bori protiv zlostavljanja žena.

Dodala je kako je ovo samo još jedan primjer matrijarhalnog mehanizma koji kontroliše ženinu seksualnost zbog braka te zapravo nema nikakve veze s obrazovnim uspjesima, prenosi UPI, piše Telegram. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje