Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren “Vinski centar svijeta”: Mjesto na koje svi ljubitelji vina trebaju otići bar jednom u životu

Preuzmite sliku

Svi ljubitelji vina doći će na svoje, a vjerovatno, čim to bude i moguće – pohitati u Porto.

Naime, tamo će se ovo ljeto, nakon par godina izgradnje, konačno otvoriti Wow, tj. – „World of Wine“.

 • Nakon pet godina razvijanja i uloženih miliona, ovaj kompleks posvećen vinu, otvara se u Portu. Svijet vina, sastoji se od šest iskustava u muzejima, devet restorana, barova i kafića, izložbenog prostora, maloprodajnih trgovina i vinske škole.

  Prostire se na površini većoj od 55 hiljada kvadratnih metara, a predstavlja novi kulturni kvart Porta, te je nedvojbeno jedan od najvećih turističkih projekata koji će ove „koronastične“ godine biti pokrenut diljem Europe. U sredini Svijeta vina smješten je glavni trg koji pruža sjajan pogled na grad i rijeku Douro. Naravno, u sklopu svega toga, nalaze se raznorazna iskustva koja će oduševiti svakog zaljubljenika u vino.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Vida Imobiliária (@vidaimobiliaria)

  Jedno od njih je nazvano jednostavno „Wine Experience“. Naravno, ovdje je prilično jasno o čemu se radi, a posjetitelji će na raznim degustacijama otkrivati vinske regije, ali i saznati kako klima utiče na okus vina, naučiti više o vrstama grožđa, samoj proizvodnji i sličnom.

  U dijelu „Porto Region Across the Ages“ na svoje će doći svi koji vole slušati o povijesti. Tako će naučiti o historiji Porta i njegovim stanovnicima, ali naravno, sve u kontekstu vinarstva.

  Nakon toga slijedi „Planet Cork“. Ovdje već možete pretpostaviti kako je riječ o plutu. Tačnije, govori se o nedovoljno poznatoj, ali održivoj i inovativnoj proizvodnji plutenih čepova.

 • Nadalje, tu je „Bridge Collection – 9000 Years of Drinking“ gdje ćete čuti priču i povijest čovječanstva na jedan posve drukčiji način – kroz evoluciju posuda za piće. Nakon što prođete i to, vrijeme je za „Chocolate Story“, gdje je vino u drugom planu jer se priča o – čokoladi.

  Kroz koji mjesec, WoW će dobiti i posljednje, šesto iskustvo – „Fashion & Fabric Museum“ koje će se baviti historijom portugalske tekstilne i modne industrije. Naravno, sva ova iskustva bit će vrhunski prezentirana, a cilj je i pružiti što jaču edukaciju o navedenim temama i „običnim smrtnicima“.

  Svijet vina želi Porto ucrtati na mapu Evrope kao jaku kulturnu destinaciju, prvenstveno kroz priču o vinu zbog kojeg je grad i poznat, ali i kroz priču o bogatoj historiji grada i životu. Uz toliko vinoljubaca na planeti, uopće ne dvojimo kako će WoW biti itekako uspješan projekt. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,