Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren prvi na svijetu kružni tok u podvodnom cestovnom tunelu kojem se divi cijeli svijet

Preuzmite sliku

Prvog dana otvorenja, 19. decembra 2020., tunelom Eysturoy provozalo se 14.700 vozila, a predviđa se kako će se njime svakodnevno koristiti oko 6000 osoba.

Nakon tri godine gradnje otvoren je Eysturoyartunnilin – veliki podvodni cestovni tunel koji povezuje otoke Streymoy i Eysturoy. Riječ je o dva Farska otoka koji su smješteni u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda.

Tunel Eysturoy ima dvije trake, širok je 10.5 metara, a zajedno s pristupnim cestama dug je 11.24 kilometara. Otkako je pušten u saobraćaj značajno je skratio put lokalnom stanovništvu. Umjesto 64 minuta koliko je sada bilo potrebno da bi se prešlo iz glavnog grada Torshavna u Runavik, ista se udaljenost može prijeći za svega 16 minuta, prenosi punkufer.hr.

  • Kako bi se povećala sigurnost, nijedan nagib u tunelu nije strmiji od pet posto, a najniža tačka se nalazi 189 metara ispod površine vode. Maksimalna dopuštena brzina u tunelu je 80 kilometara na sat.

    Njegova posebnost je prvi podmorski kružni tok koji je smješten 72,6 metara ispod površine fjorda Skálafjørður, odnosno 2153 metara od ulaska u tunel u Rokiniju. Kružni tok je ukrašen s 80 metara dugim metalnim djelom farskog umjetnika Trondura Paturssona koji kombinuje skulpture i različite svjetlosne efekte, a koji je napravljen po mjeri.

  • Gradnja tunela počela je 2017. godine. Troškovi se u potpunosti planiraju isplatiti tunelarinom koja se naplaćuje već od 6,50 KM do 45 KM u jednom smjeru, ovisno o dužini putovanja, ali i vrsti vozila u kojem se njime prolazi.

  • Prvog dana otvorenja, 19. decembra 2020., tunelom Eysturoy provozalo se 14.700 vozila, a predviđa se kako će se njime svakodnevno koristiti oko 6000 osoba.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje