Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Otok koji pola godine pripada jednoj, a pola drugoj državi

Preuzmite sliku

U pokrajini Baskiji, između sjevernog španskog grada Iruna i jugozapadnog francuskog grada Hendaye, protječe rijeka Bidasoa.

U sredini rijeke, koja razdvaja Španiju i Francusku, nalazi se teritorij s posebnim statusom – Otok fazana.

Otok fazana je kondominij, zemlja kojom zajednički upravljaju dvije države. Koliko je poznato, najmanji je i najstariji teritorij s takvim statusom.

Njegovih 5.000 kvadratnih metara šest mjeseci u godini pripada Španiji, šest Francuskoj. Prolaznici ga mogu vidjeti s obje strane obale Bidasoe – udaljen je svega 50 metara od francuske i isto toliko od španske riječne obale.

Otok je nenastanjen i ne može ga se posjetiti. Jedino vojnici iz španskog grada San Sebastiana i francuskog grada Bayonnea mogu mu pristupiti kako bi ga održavali dok je pod njihovom jurisdikcijom.

“Zahtijeva malo pažnje”, rekao je zapovjednik Rafael Preito novinama El Paisa.

On je upravljao otokom do 31. jula i predaje Francuzima na idućih šest mjeseci.

“Ljudi poštuju otok i pravila, niko ne pokušava preći. Ponekad je razina vode toliko niska da se gotovo može propješačiti do njega. Mi obično prelazimo svakih pet dana kako bi smo obavili rutinsko održavanje”, kaže.

Na otoku nema spomenika, osim jedne ploče koja podsjeća na njegovo mjesto u istoriji.

Na tom mjestu je potpisana Pirenejska povelja 7. novembra 1659. čime je završio sukob započet tokom razornog Tridesetogodišnjeg rata. S obzirom na to da status teritorija ranije nije bio definiran, jednom od klauzula Povelje proglašen je djeljivim, neutralnim teritorijem. Simbolizira mir i saradnju između Francuske i Španije. Od tada je nekoliko kraljevskih vjenčanja ondje održano, ali i razmjene zatvorenika.

Otok je dugo vremena ostao mirno područje. Posljednji put je taj mir narušen 1974. kada je nekoliko članova baskijske oružane separatističke grupe ETA-e pokušalo preći granicu. Uhapsila ih je španska policija pored otočića.

Operacija je završila ubistvom jednog policajca i jednog militanta.

Zagovornici stvaranja države Baskije, na sjeveru Španijee i jugozapadu Francuske, smatraju kako ondje ne bi trebala biti nikakva granica jer je to domovina Baska. Najveće opasnost za otok vjerovatno je bila mogućnost njegovog nestanka.

Površina mu se stoljećima smanjivala zbog erozije. Ali se dvije države dogovorile zajedničke radove na njegovu učvršćivanju, što se pokazalo uspješnim. Danas je dug 215 i širok 38 metara.

“U oči mi upada da na Otoku fazana uopće nema fazana”, žalio se francuski pisac Victor Hugo tokom posjete 1843. godine.

“Bila je ondje jedna krava i tri patke, vjerovatno unajmljene kako bi za posjetitelje igrale ulogu fazana”, naveo je Hugo.

Prema nekim mišljenjima originalno ime bilo je Otok Paussan. Drugi tvrde da se zvao Otok Faisant. Kako god bilo, sadašnje špansko ime Isla de los Faisanes, franucusko Ile des Faisanes ili na našem jeziku Otok fazana ne odražava stvarnost. Ondje fazana nema. (Večernji)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje