Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otočić koji dva puta godišnje mijenja državu: Ovaj simbol mira šest mjeseci pripada Španiji, šest Francuskoj

Preuzmite sliku

U prekrasnoj Baskiji, između španskog grada Iruna i francuskog Hendayea, nalazi se teritorij s posebnim statusom – otok Fazana. Svega 5000 kvadratnih metara Faisansa, kako ga još nazivaju, čine najstariji kondominij u kojem njegova skromna površina šest mjeseci pripada Španiji, a šest Francuskoj.

Premda danas nije lako doći do njega, ovaj ljupki otok je istorijski simbol mira između dvije države koje ga već stotinama godina ravnopravno dijele.

Otok fazana – Teritorij kojim zajednički upravljaju dvije države 

Mirni otočić usred rijeke Bidasoe ne predstavlja veliku turističku destinaciju i do njega ne možete doći tek tako. Na njemu niko ne živi, a povremeni posjetioci su radnici koji ga održavaju. Usred rijeke i drveća, ovdje živi samo spomenik koji obilježava istorijski događaj iz 1659. godine. Naime, Francuzi i Španci su u to vrijeme pregovarali puna tri mjeseca kako bi prekinuli međusobno dugogodišnje ratovanje oko otoka te ga proglasili neutralnim teritorijem.

  • Nakon toga, otok je dobio drvene mostove s obje strane, određena je granica te je potpisan mirovni ugovor. Ovaj sporazum mira je svoju punu snagu dobio kraljevskim vjenčanjem francuskog kralja Luja XIV i kćeri španskog kralja Filipa IV. Kao što je praksa i danas, tada je utvrđeno da će otočić imati rotirajuću kontrolu. To znači da je od 1. februara do 31. jula pod španskom, a preostalih šest mjeseci pod francuskom vlašću. Takva vrsta zajedničkog suvereniteta poznata je i pod nazivom kondominij, a upravo je Otok fazana najstariji primjer u svijetu, prenosi putnikofer.hr.

  • Danas simbol mira, nekad mjesto za kraljevska vjenčanja i razmjene zatvorenika 

    Koliko god intriga i čuđenja ovaj mali otok na rijeci izaziva, on je još uvijek nenaseljen te nije dostupan turistima niti znatiželjnim mještanima. Jedino ga mogu posjetiti vojnici iz španskog grada San Sebastiana te francuskog Bayonnea kako bi ga održavali u vrijeme kada je pod njihovom upravom. Tako postoje guverneri koji jednom godišnje tamo šalju mali tim radnika koji kose travu i podrezuju grane drveća. Do otoka se nekada može doći i pješke zahvaljujući plimi i oseki rijeke pa policija često ima posla s rastjerivanjem nezakonitih kampera i upornih posjetilaca.

  • Ipak, ovaj se 200 metara dug i 40 metara širok otočić povremeno otvara javnosti i to na istorijske dane. Mještani kažu da im je žao što priliku da odu na otok rijetko kada koriste mladi ljudi, već ga u tim prilikama većinom posjećuju stariji. Na Faisansu nema ničega osim spomenika, odnosno ploče koja podsjeća na njegovo mjesto u istoriji, tačnije na Pirenejsku povelju iz 7. novembra 1659. godine čime je završio sukob Francuske i Španije.

    Faisans danas simbolizira mir i saradnju između te dvije države. Od mirovnih sporazuma na otoku je održano nekoliko kraljevskih vjenčanja, a tu se odvijaju i pokoje razmjene zatvorenika, no to nikako nije ugrozilo romantične uspomene na njegovu istoriju. (Tuzlanski.ba) 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje