Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otkriveni novi detalji na slici “Djevojka s bisernom minđušom”

Čuvena slika holandskog umjetnika Vermera “Djevojka s bisernom minđušom”, ni nakon skoro puna četiri vijeka od kako je nastala, ne prestaje da iznenađuje.

U najnovijem, ujedno i najvećem naučnom istraživanju koje je sprovedeno baš na ovom djelu, došlo se do novih, iznenađujućih otkrića, objavio je haški muzej Maurićejs.

“Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umjetnosti kao ‘Djevojka sa bisernom minđušom’ koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad”, rekla je upravnica muzeja Martin Goselink na videokonferenciji za medije.

  • Modernim tehnologijama grupa stručnjaka je utvrdila da je holandski barokni slikar ovo remek djelo zamislio i naslikao drugačije od onoga kako ga mi znamo – na platnu iza djevojke nalazila se i zelena zavjesa, koja je vremenom nestala.

    Istraživači su uspjeli, pomoću rendgenskog skenera, da otkriju i trepavice koje nisu vidljive golim okom, kao i to da biserna minđuša, po kojoj slika i nosi naziv, jednostavno lebdi u vazduhu jer ne postoji žica koja je spaja sa ušnom resicom.

    Nažalost, uprkos detaljnim istraživanjima, nije otkrivena i najveća tajna slike – identitet djevojke. Neki izvori tvrde da je u pitanju Vermerova najstarija ćerka Marija. Kako je i sama bila slikarka, jedan dio stručnjaka smatra da je ona bila autorka velikog broja očevih slika. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje