Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otkrivene tamnice u kojima je bio zatočen Drakula postaju lokacije za snimanje filmova (FOTO)

Članovi tima arheologa otkrili su prostorije svojevremeno korištene kao zatvor u kojem je navodno boravio i Vlad Tepeš III, poznatiji kao grof Drakula, a koje će biti korištene za snimanje filmova, piše Anadolu Agency (AA).

Tokom restauracije na dvorcu u Tokatu arheolozi su otkrili tajni tunel i dvije tamnice za koje vjeruju da su upravo one u kojima je bio zarobljen Drakula.

Guverner Tokata Cevdet Can kazao je za AA da dvorac posjeduje mnoge specifičnosti koje nema nijedan drugi dvorac. Istakao je da se u dvorcu nalazi hodnik – nazvan “Jelenin put” na kojem su prije mjesec dana počela istraživanja i gdje je pronađeno 40 stepenica.

Can navodi da prema historijskim izvorima u hodniku postoji i tajni prolaz. Istraživanja traju već mjesec dana, a cilj je da se dođe do oko 360 stepenica, koliko pretpostavljaju da postoji.

Dnevno, prema Canovim riječima, izvlače od pet do deset vagona zemlje i kamena. Prema njegovim riječima, dvorac Tokat će postati lokacija za snimanje filmova.

Can ističe da ovakav tajni prolaz ne postoji ni u jednom dvorcu ili tvrđavi u Turskoj.

Drakula je, najvjerojatnije, u dvorcu Tokat bio zarobljen oko 1442. godine, a oslobođen je nakon što su mu ubijeni otac i brat. Tada, kako se vjeruje, počinje svoju krvavu osvetu nabijajući neprijatelje na kolac.

Can ističe da je dvorac Tokat korišten kao zatvor te da je najpoznatiji među zatvorenicima u njemu bio Drakula.

“On je pobjegao odavde. Počela je izgradnja i muzeja koji će to predstavljati”, ispričao je Can.

Lik i djelo Vlada Tepeša III često su inspiracija umjetnicima. Najpoznatija priča koja se temelji na priči o Drakuli je roman Brama Stokera iz 1897. godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,