Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena potpuno nova vrsta plamena koja može učiniti svijet “čišćim” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Istražujući rijetku pojavu vatrenog tornada, tim američkih znanstvenika u laboratoriju je nabasao na potpuno novu vrstu plavog vrtložnog plamena koji bi mogao biti koristan u pronalaženju čišćih načina sagorijevanja goriva kao i u čišćenju naftnih mrlja s vodenih površina.

Vatreni tornado ili vatreni vrag pojava je koja u prirodi nastaje kada se u požaru pri odgovarajućim vjetrovima i temperaturama stvori vertikalan vrtlog zraka. Za njihovo stvaranje potrebni su vrlo posebni uslovi – intenzivna uzlazna struja topline u kombinaciji s turbulentnim vjetrom. Vrtlog se oblikuje u formaciju nalik na tornado koji s površine usisava zapaljive materijale ili plinove i podiže ih uvis. Njihovi vjetrovi dosežu brzine od oko 170 kilometara na sat, a znaju biti viši od kilometra. Uglavnom nestaju nakon nekoliko minuta, no zabilježeni su i slučajevi kada su trajali oko pola sata.

Vatreni tornado odavno se doživljava kao nevjerojatno strašna, destruktivna stvar. No možda bismo ga, baš kao i struju, mogli upotrijebiti za nešto korisno. Ako ga dorbo shvatimo, možda ćemo ga moći kontrolisati i koristiti, rekao je Michael Gollner sa Sveučilišta u Marylandu.

Pokušavajući rekreirati vatreni tornado, Gollner i njegovi kolege stvorili su vatrene vrtloge u kojima su po prvi put, sasvim slučajno zabilježili neobičan plavi vrtlog. U laboratoriju su prvo kreirali naftnu mrlju na vodenoj površini iznad koje su potom postavili par kvarcnih polucilindara kojima su usisavali hladan zrak. Na taj način stvorili su vatreni vrtlog. No u tom procesu vrtlog se u jednom trenutku neočekivano razvio u miran, čisti plavi vrtložni plamen.

Zašto je u ovoj priči važna plava boja plamena? Žuta boja u plamenu stvara se zračenjem čestica čađi što je znak da u procesu nema dovoljno kisika za potpuno izgaranje goriva. Plava boja predstavlja znak da gorivo potpuno izgara, a to pak podrazumijeva da su emisije zagađivača manje, da je u njima manje čestica i ugljičnog monoksida.

U svojem eksperimentu američki je tim preciznim pumpanjem goriva uspio održati plavu boju plamena osam minuta. No uvjereni su da bi se odgovarajućim tehnikama to vrijeme moglo značajno produžiti.

U svojoj studiji, predstavljenoj u časopisu PNAS, autori pišu da su vatreni vrtlozi opasni za ljude i okoliš kada se dogode u nastanjenim područjima ili u šumama. No smatraju da bi njihovo novo otkriće moglo imati golem pozitivan značaj.

‘Pokazali smo kako vatra prelazi od vatre na vodenoj površini u vatreni vrtlog te konačno u dosad nepoznato stanje ‘plavog vrtloga’. Plavi vrtlog je manji, vrlo stabilan oblik plamena koji gori plavom bojom poput plamena ugljikovodika, što pokazuje da gorivo izgara bez čađi’, ističu autori.

‘Budući da u svijetu postoji velika potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova iz željenih i neželjenih izgaranja, otkriće ovog stanja ukazuje na moguće nove načine sagorijevanja sa smanjenim emisijama kao i na nove načine čišćenja naftnih mrlja’, poručuje američki tim. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,