Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena dosad nepoznata ljudska vrsta

nepoznata ljudska vrsta
Preuzmite sliku

Na sjeveru Kenije nedavno su pronađeni fosili za koje je potvrđeno da pripadaju novoj ljudskoj vrsti koja je na tom području živjela prije gotovo dva miliona godina, a lica su im bila pljosnata.

\"nepoznataIzvještaj koji je predstavljen u najnovijem broju časopisa Nature pokazuje kako su antropolozi na sjeveru Kenije otkrili tri ljudska fosila stara između 1,78 i 1,95 miliona godina.

Riječ je ljudskoj vrsti nazvanoj \”Homo rudolfensis\”. Prvi je primjerak lubanje te vrste propnađen još 1972. godine, no nije se pouzdano moglo tvrditi da je zaista riječ o novoj vrsti dok nisu prinađene nove lubanje. Bitne karakteristike te vrste su veliki mozak i pljosnata lica.

Najnovije otkriće otvara mogućnost da su u isto vrijeme rane evolucije postojale brojne ljudske vrste. Profesor Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu za Nature je rekao kako rezultati novih istraživanja pokazuju da se ljudska evolucija odvijala na isti način kao i kod životinja – priroda je razvijala više vrsta, a preživljavala je ona koja se najbolje prilagodila, prenosi Danas.hr

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: