Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Otkriven dio repa dinosaura starog 99 miliona godina (FOTO)

Preuzmite sliku

Perje pronađeno u komadu ćilibara identificirano je kao dio repa dinosaura, što nudi novi uvid u evoluciju perja, prenose mediji.

Dio repa dug približno 3,7 centimetara, s perjem boje kestena na vrhu i blijedim ispod, pronađen je zajedno s fosiliziranim kostima, kao i tragovima mišića, ligamenata i mumificirane kože, piše Guardian.

Dok istražitelji navode kako nije moguće utvrditi vrstu živog bića kome je pripadao, navode kako je taj dinosaur živio prije približno 99 miliona godina, te kako je riječ o mladom, neletećem teropodu – grupi dinosaura u koju spadaju tiranosaur i velosiraptor.

“Da ste u mogućnosti držati odrasli primjerak, on bi vam stajao u ruci i bio veličine svrake”, naveo je Ryan McKellar, koautor istraživanja u kanadskom muzeju Royal Saskatchewan.

Jedinstveni uvid

Kupljen na kineskom tržištu, ovaj fragment nije prvi primjerak ćilibara u kojem se nalazilo prahistorijsko perje. McKellar i njegove kolege ranije su pronašli vrhove krila i ostatke kostura grupe izumrlih primitivnih ptica Enantoriti, kao i široki spektar perja u ćilibaru koje se nije moglo povezati s nekim određenim životinjama.

No, McKellar navodi kako nijedno to otkriće nije bilo jasno povezano sa dinosaurom koji ne leti.

“Ovo je prvi put da vidimo koštani materijal i perje koje stoji sa strane, te možemo sa sigurnošću kazati kako nije riječ o ptici već biću koje više sliči dinosaurima”, ističe on.

Ovaj istraživač smatra kako pronađeni komad ćilibara nudi jedinstven uvid u život prije više miliona godina. (Tuzlanski.ba/Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,