Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrio kako je preživio napad polarne medvjedice: Nisam smio vrištati dok me grizla

Preuzmite sliku

Ruski lovočuvar Vladimir Slepcov (50) preživio je napad polarne medvjedice.

Slepcov se sa zvijeri susreo na jednom otoku u Arktičkom okeanu. Došao je, kako navodi, provjeriti kamp za lovočuvare, a kad se približio sauni, iz nje je izašla polarna medvjedica s dvoje mladunaca i napala ga, a on se, ispričao je za ruske medije, srušio i pravio mrtav sve dok medvjedica nije otišla.

“Prvo sam vidio uništene kućice u kampu u kojima smo držali hranu. Ostaci hrane su bili razbacani na sve strane. Odjednom je iza vrata saune iskočila ogromna polarna medvjedica s dvoje mladunaca koji su, sudeći po veličini, imali oko godinu dana”, ispričao je.

U nastavku je objasnio da nije imao nikakvog oružja te da je pokušao gađati komadom željeza koji je našao u snijegu, ali je promašio.

“Potrčala je prema meni i udarila me kandžom preko prsa. Odletio sam nekoliko metara unatrag. Čim sam ustao, napala me ponovo. Nakon toga nisam mogao ustati. Ležao sam na leđima dok mi se približavala i mislio kako će mi sad razderati lice pa sam ga pokrio rukama”, ispričao je za ruski REN TV.

Kad ga je počela gristi za ruke, okrenuo se na trbuh, a zatim ga je počela gristi za stražnji dio nogu. Ispričao je i da je vidio kako mu krv curi po snijegu i da je čuo groznu buku.

“Kad me počela gristi, sjetio sam se svog devetogodišnjeg sina koji me čekao kod kuće. Obećao sam mu da ću se vratiti i to sam morao održati. Nisam smio vrištati. Odlučio sam se praviti mrtav. Osjetio sam snažan udarac u leđa pa onda još jedan”, govori Slepcov.

Na kraju se onesvijestio te je medvjedica pomislila da je mrtav i s mladuncima otišla.

Ovaj se kamp, inače, koristi samo preko ljeta pa nije bilo nikog da pomogne Vladimiru, koji je u sukobu s medvjedicom zaradio povrede glave, ruke i noge. Ipak, uspio je nazvati članove porodice koji su potom kontaktirali hitne službe. Helikopterom je s otoka prevezen u najbližu bolnicu na kopnu, u mjestu Tiksi, u Sibiru.

Doktori su potvrdili da je Slepcov trenutno stabilno, ali u bolnici će morati provesti još nekoliko sedmica. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,