Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrili novu vrstu drveta, pa ga nazvali po Leonardu DiCapriju

Preuzmite sliku

Zimzeleno drvo koje potječe iz tropske šume Ebo u Kamerunu prva je nova biljna vrsta koja je opisana 2022. godine i dobilo je naziv “Uvariopsis dicaprio” u čast glumca Leonarda DiCaprija zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite te šume od sječe.

Ova biljka je dodana na listu najneobičnijih i specifičnih biljaka koje su znanstvenici imenovali u posljednjih 12 mjeseci. U Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji, uključujući istraživače iz Nacionalnog herbarijuma Kameruna i Univerziteta Jaunde I – analizirali su fotografije i primjerke drveta koje se nalazi u tropskoj šumi Ebo u Kamerunu i utvrdili da ranije nije bilo poznato znanosti, a čini se ni lokalnoj zajednici.

Tim je ovu vrstu nazvao po glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu DiCapriju zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite šume Ebo od sječe. Drvo je visoko oko četiri metra, a može se prepoznati po karakterističnim i živopisnim sjajnim žuto-zelenim cvetovima koji rastu iz debla.

U bliskoj je vezi sa drvetom Cananga odorata koje je porijeklom iz Indije, jugoistočne Azije, Filipina, Indonezije i Australije. Trenutno je otkriveno manje od 50 pojedinačnih stabala i sva su ograničena na jednu, nezaštićenu oblast Ebo šume. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,