Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrijte simboliku cvijeća koje najčešće poklanjamo

Preuzmite sliku

Bliži se 8. mart, datum prepoznatljiv po poklanjanju buketa damama koje nam znače u životu. Međutim, cvijeće ne predstavlja samo znak pažnje, već ima i skriveno značenje, pa ga je potrebno pažljivo odabrati.

Svaki cvijet, ali i njegova boja nosi određenu poruku, a mi vam danas pomažemo da lakše savladate ovu lekciju iz lijepih manira.

Lala

Lala je jedan od prvih vijesnika proljeća, a označava privrženost. Ipak, postoje izvjesne razlike u zavisnosti od boje cvijeta. Crvena lala je simbol za strastvenu, jaku i večnu ljubav. Sa druge strane, roze lala je znak nježne ljubavi, te je poklanjamo prijateljima i članovima porodice. Žuta lala može odslikavati sreću i prijateljstvo, ali i nesrećnu ljubav. Bijela lala odiše čistotom, pa je odličan izbor kada želimo da zatražimo oprost.

 • Ruža

  U svijetu cvijeća, ruža označava ljubav i ljepotu, strast i požudu. Iz tog razloga, ona je sjajan izbor za Dan zaljubljenih koji je za nama, i predstavlja cvijet koji se najčešće poklanja. Crvena ruža, pored opisanih osjećanja, može odavati divljenje i poštovanje osobi kojoj je upućena. Pazite kome i kada poklanjate ovakav buket. Žuta ruža označava ljubomoru prema bližnjima, ali i prijateljstvo, mladost i vitalnost. Savjet je da je ne poklanjate sujevernim damama. Roza ruža sa sobom povlači vrijednosti, kao što su: uvažavanje, odobravanje, prijateljstvo, te odsustvo zlobe i zadnjih namjera. Što je boja intenzivnija, to su osjećanja jača. Ciklama ruža simbol je zahvalnosti, dok bijela ruža predstavlja znak nevinosti, odanosti i vječne ljubavi. Treba znati da njom šaljete poruku da želite da gradite zajedničku budućnost sa tom osobom. Ruža u narandžastoj boji odslikava zadovoljstvo i uvažavanje zbog postignutog uspjeha. Ponekad označava zabrinutost ili poziv na oprez, kao i znak pažnje osobi koja prolazi kroz teške trenutke.

 • Hortenzija

  Postoje osobe koje ovo cvijeće povezuju sa taštinom i hrabrošću, najvjerovatnije zbog raskošnih latica i kružnog oblika. Sa druge strane, nekima predstavlja simbol zahvalnosti, razumijevanja za nedolično ponašanje, ali i najiskrenijih osjećanja. Poklanjanjem bele hortenzije odajemo utisak da su nam bližnji najvažnije osobe na svijetu. Plava označava bezuslovnu i snažnu ljubav, iako je druga strana ponekad ne uzvraća na isti način. Cvijet u pink nijansi označava istinsku ljubav.

 • Tratinčica

  Prema grčkoj mitologiji ovaj cvijet vezuje se za boginju Artemidu, ćkerku boga Zevsa i sestru bliznakinju boga Apolona. Predstavlja simbol žene. Poput lale, i tratinčica označava početak proljeća, a opisuju ga jednostavnost, nevinost, i čistoća tijela i duše. Također, mogu mu se pripisati i skromnost, strpljenje, preispitivanje, odana ili, vječna ljubav. Možda se sjećate one dječije zanimacije – Voli me, ne voli me, kada kidajući latice dobijamo odgovor na pitanje da li nas druga strana voli. Ovaj cvijet možete pokloniti porodiljama, kako biste poželjeli sreću, a inače se koristi kao dekoracija na proslavama, jer emituje pozitivne vibracije. Izgledom podsjeća na sunce, te opisuje osobu koja unosi radost u živote bližnjih.

 • Ljiljan

  Ovaj cvijet označava potpunu posvećenost muškarca svojoj dami. U grčkoj i rimskoj mitologiji povezuje se sa boginjom Herom, odnosno Junonom, predstavnicama braka i stvaranja. Ljiljan također predstavlja znak ljubavi i odanosti. Žuti cvijet simbol je obmane i razdraganosti, narandžasti i crveni strasti, a roze sujete.

 • Karanfil

  Karanfil šalje poruku ljubavi, vrline i uzvišenosti. Bijeli karanfil simbolizuje doživotnu vjernost, te ljepotu i nevinost. Žuti, pak, predstavlja neodlučnost, poljuljana osjećanja prema partnerki, zavist, odbijanje i razočaranje. Rozi cvijet odiše privrženošću, nježnošću i majčinskom ljubavlju. Crveni, kao i u prethodnim primjerima označava strast, raznobojni ljubaznost, a onaj koji ima samo obrise druge boje, negiranje i odbijanje, ali i kajanje. (Citymagazine.rs)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,