Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otac morao da bira između zaručnice i nerođene bebe

Preuzmite sliku

Tata je podijelio srceparajući trenutak kada je zamoljen da bira između vjerenice i bebe.

Michael Gerry Fotheringham McConnell  otkrio je da je njegova partnerka Stephanie Brown na kraju u novembru 2021. rodila njihovog dječaka, koji je težio manje od vrećice šećera. Ali njihov sin Mickey umro je od zdravstvenih komplikacija osam mjeseci kasnije, 24. jula., piše Mirror. 

Prošle godine, u 18. sedmici trudnoće, mami Stephanie (29) počela je curiti amnionska tečnost, žuta tekućina koja okružuje fetus, gdje su zakazani za daljnje pretrage. Po dolasku u bolnicu, medicinari su smatrali da je srce njihove bebe “preveliko” – pa je buduća mama upućena kardiologa. Međutim, snimkom je otkriveno da su bebina pluća premala za njegovo tijelo i da nisu u proporciji sa ostalim njegovim organima, prenosi Tuzlanski.ba.

Michael i Stephanie su dobili tragične vijesti da njihov sin, kojeg su kasnije nazvali Miki, neće doživjeti puni termin. U pokušaju da spase svoju bebu, od majke je zatraženo da nosi trudnoću još šest sedmica, prije nego što je prebačena u Opću bolnicu Wishaw na porođaj. Ubrzo je Michael dobio poziv koji nijedan partner ili roditelj ne želi primiti, jer je obaviješten o ozbiljnoj komplikaciji.

“Doktor koji bi rađao me je odveo na jednu stranu i pitao, ‘ako dođe do guranja, ko će preživjeti? Mama ili beba?‘”, rekao je Michael.

“Soba je bila puna babica i doktora, koji su otkrili da se pupčana vrpca srušila, stvarajući opasnu situaciju. Bio sam prestravljen kada sam vidio sve te ljude i njihova lica su mi govorila koliko je ozbiljno stanje moje žene. Kada sam saznao da je život moje vjerenice u opasnosti, srce mi se ukočilo – sve do čega mi je u tom trenutku bilo stalo je da je ona dobro.”

Par je doživio pobačaj prije nekoliko godina i to im je vratilo mnogo traumatskih uspomena. Uprkos tome, htjeli su da  svog dječaka, ali mnogi su ga savjetovali da možda neće uspeti.

„Svi su bili skeptični u pogledu njegovog preživljavanja, posebno zato što su sedmice prije njegovog rođenja bile pravi napor za Stephanieno tijelo.Bio sam pored nje u najgorim i najstrašnijim trenucima u mom životu i kada je gubila tečnost, morala je da drži mog dječaka u svom tijelu šest sedmica – bilo je iscrpljujuće, fizički i psihički. Postojala je velika šansa da se posteljica zaglavila na Stephinom stomaku i bešici, klasični carski rez je bio njihov odgovor da to spreči da bude opasnost. Bilo je toliko ljudi u pozorištu i moje srce je cijelo vrijeme bilo u ustima.

Odveli su mog dječaka sa operacionog stola i sve je bilo tiho – samo se sjećam da je prvi put upotrebio svoj glas. Bili smo u čudu, bilo je tako jasno i glasno. U tom trenutku olakšanje je bilo ogromno.”, ispričao je tata.

Stephanie je rodila njihovog dječaka, teškog samo 1 lbs i 3 oz, u novembru 2021. Mickey je proveo tri mjeseca na odjelu intenzivne njege novorođenčadi gdje je počeo da pokazuje poboljšanje, a kasnije je prebačen u bolnicu Forth Valley kako bi bio bliže kući. Međutim, kako se porodica pripremala da njihova beba dođe kući, njegovo stanje je počelo da se pogoršava. Michael je rekao: „Ljekari u bolnici su to zvali ‘plavi skretanja’ i govorili su da možda neće uspjeti. Do danas još uvijek ne znamo razlog njegovog pogoršanja.”

Nažalost, nakon duge i teške borbe, Michaelsov i Stephaniin sinčić umro je mirno 24. jula u naručju svoje majke. Michael je odao emocionalnu počast svom sinu, nazivajući ga svojim “malim ratnikom”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,