Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ostvario svoj san: Turčin podijelio milione dolara svojim zaposlenicima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Hamdi Ulukaya u SAD je 1994. godine došao kao imigrant koji je samo želio naučiti engleski jezik. Danas Forbes njegovo osobno bogatstvo procjenjuje na gotovo dvije milijade dolara…

Hamdi Ulukaya prije nekoliko je dana uspio ostvariti jedan od svojih najvećih snova. On je naime 10% svoje firme prebacio u vlasništvo njenih zaposlenika. Svaki od njih tako je dobio vrijednost od po nekoliko stotina hiljada dolara što će s vremenom sigurno još rasti i najvjerovatnije dostići milionske iznose.

Kada su ga pitali zašto je to učinio, Ulukaya je jednostavno objasnio da mu je to oduvijek bio san – vratiti ljudima koji su mu pomogli u tome da ‘Chobani’ postane najpopularniji brend jogurta u SAD-u.

Mnogi radnici kroz suze su komentarisali potez svojeg šefa koji se u SAD inače doselio 1994. godine. Tamo je odlučio naučiti engleski jezik, a nekoliko godina kasnije pokrenuo je mali pogon za proizvodnju feta sira. Na nagovor oca 2005. je godine kupio napuštenu tvornicu jogurta iako u toj industriji nije imao baš nikakvog iskustva. Samo pet godina kasnije Chobani je godišnje donosio prihode veće od milijardu dolara. Godine 2011. ‘Chobani’ je proglašen najboljim proizvodom u industriji i otad se nezaustavljivo širi. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,