Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ostvario san: Napravio egzotični vrt sa tarantulama, pitonima i drugim životinjama, sa kojima se najviše druže djeca

Preuzmite sliku

Scott Gavin, koji je 2016. godine u TV showu dobio novac za otvaranje mini zoološkog vrta i firme za organizaciju zabava uz sudjelovanje životinja zadovoljan je svojim poslovnim uspjehom.

Zaljubljenik u egzotične životinje, Scott Gavin (35), inače zvijezda britanskog TV showa ‘The Great British Benefits Handout’ na Channel 5, u kojem je 2016. godine dobio 26.000 funti, pametno je, čini se, uložio novac.

Naime, producenti su emisiju prikazali kao dio društvenog projekta, u okviru kojeg se nezaposlenim osobama daje novac koji bi u idućih godinu dana dobijale na ime naknade za nezaposlene, ali odjednom, tako da s njime mogu učiniti šta god žele, pod uslovom da se odjave s liste korisnika naknade.

Scott je dobio novac za otvaranje mini zoološkog vrta na svom imanju te pokretanje firme za organizaciju zabava za klince, što je ubrzo i ostvario i danas živi od toga, prenosi 24sata.hr.

 • Samo sedam mjeseci prije nego što se prijavio za sudjelovanje u showu, Scott je ostao bez posla i počeo primati naknadu. Zbog toga je pao u depresiju i doživio slom živaca, jer se osjećao beznadno, ispričao je novinarima nakon showa.

  – Osjećao sam da sam izdao suprugu i djecu jer se ne mogu brinuti o njima i  bio sam uvjeren da bi im bilo bolje bez mene. Ne mogu reći da sam bio suicidalan, ali da sam mogao negdje pobjeći, pobjegao bih – kazao je.

  Prije toga je godinama radio kao električar, no uz to je i studirao, želeći postati veterinar, jer cijeli život obožava životinje i dobro se snalazi s njima.

 • No, kad je ostao bez posla, i to je morao ostaviti po strani, pa je imao dojam da se ruše svi njegovi snovi. Tako je show stigao baš u pravo vrijeme da pokuša iskoristi priliku da ostvari svoju veliku želju.

  Osim što je tokom 2017. godine na terenu oko kuće sagradio pet kućica s kavezima za životinje, u to je vrijeme u svome domu uredio ‘Jungle room’, sobu uređenu u egzotičnom stilu, u kojoj posjetitelji mogu vidjeti životinje u njihovom prirodnom okruženju.

  Osim toga, on i supruga sa životinjama su česti gost dječjih rođendanskih proslava, zabava u automobilskoj industriji ili na sličnim prezentacijama proizvoda te redovito posjećuju škole, pogotovo one za djecu s posebnim potrebama, gdje pred djecom izvode show sa egzotičnim životinjama. Posao ide bolje nego što je očekivao.

  Danas on, supruga Leanne i njihovo šestero djece dijele dom sa 81 egzotičnom životinjom, uključujući pitone, tarantule, meerkate, pa čak i albino tvorove. Dio životinja smješten je i u pet kućica koje je novcem koji je dobio u TV showu porodica sagradila, dok tri burmanska pitona dijele sobu s njegovim sinom Robertom (12).

  Scott često ističe da nema straha od toga da zmije duge i po 3,5 metra puze travnjakom iza njegove kuće, dok se njegova djeca: Jake (12), Chloe (11), Ellie-Mai (8), Emily (3) i 21-mjesečna Megan, djevojčica s Downovim sindromom, u istom tom dvorištu igraju.

 • Štaviše, svojoj djeci kupuje vrlo neobične poklone, pa je, tako, Emily dok je još bila osmomjesečna beba kupio pitona, kazavši kako je samo pitanje vremena kad će joj pokloniti – tarantulu. Za krokodila, kazao je, ipak treba malo porasti.

  U tome ga u potpunosti podržava i supruga, koja je zajedno s njim snimila video u kojem osmomjesečna djevojčica u rukama drži kraljevskog pitona. U sobama oko njih smješteni su merkati, rakuni, tarantule…

  – To nije otrovnica, nego zmija koja se uvija oko plijena i snažno ga stisne, kad želi ubiti. Naravno, uvijek treba biti oprezan, pa sigurno dijete nikad ne bih ostavio na samo sa zmijom. No, ne brinem baš previše da će ju zmija ozlijediti, jer je vrlo sramežljiv i radije bi se sakrio negdje, nego ju ugrizao.

  Kraljevski pitoni su zapravo poznate kao najumiljatije zmije na svijetu, kazao je Scott tada, ponosan na to da je malena Emily bila vrlo prirodna sa zmijom, vjerovatno zato što je odrasla sa zmijama u blizini. Tata Scott bojao se da ne bude pregruba, no djevojčica je bila vrlo nježna prema životinji.

  No, nisu svi uvjereni u to da Scott baš zna što radi te da je sve oko njega tako jako sigurno.

 • Naime, početkom 2018. godine, kad je prvi puta najavio Jungle room, neko od stanovnika Knowsley Villagea, u britanskoj pokrajini Lancashire, prijavio ga je i gradsko vijeće bilo je u izvidima. Iako iz grada medijima nisu htjeli reći o kakvoj se prijavi radi, gradsko vijeće bilo je zadovoljno nalazima inspekcije.

  Navodno je bila riječ o prijavi da je soba otvorena za javnost bez dobijene dozvole te da Scott životinje drži u vrlo lošim uvjetima, što je on odbacio, kazavši da je u pitanju nečija ljubomora.

  U to je vrijeme bio posvećen otvaranju firme za organizaciju zabava, a supruga mu je bila trudna sa šestim djetetom, tako da za otvaranje još jednog fronta – otvaranja Jungle rooma za javnost –  u isto vrijeme ne bi imao snage, pojasnio je. No, već tada  se pohvalio time da ima ugovorene poslove do 2019. godine, te da mu je posao donio takav uspjeh da je uspio osigurati novac za takav automobil kakav bi nekad mogao samo sanjati. Naime, kupio je Range Rover, vrijedan oko 8000 funti i to gotovinom.

  – Odlučio sam si kupiti lijep novi automobil i za to sam mogao izdvojiti gotovinu. To pokazuje da se naporan rad isplati. Osmjehnem se svaki puta kad ga pogledam, jer je to dokaz uspjeha – kazao je medijima da potkrijepi stav o tome da iza prijave stoje samo ljudi koji su ljubomorni na njegov uspjeh.

  U vrijeme kad je Scott nastupio u TV showu, brojni gledatelji ocijenili su ga ponižavajućim za ljude koji se nađu u bezizlaznoj situaciji, siromašni i bez prilike, pa javnost i na njega gleda kao na pomalo kontroverznu osobu, zato što je izložio svoju privatnost pred kamerama.

  Među komentarima emisije našao se i jedan koji kaže da je televizijama zabranjeno prikazivati mrcvarenje životinja, a mogu mrcvariti siromašne ljude pred kamerom. No, Scott je još uvijek uvjeren da je sudjelovanje u TV showu jedna od boljih odluka koje je donio, jer sada stoje na svojim nogama, umjesto da se oslanjaju na državne beneficije, pa svima savjetuje da iskoriste ovakvu priliku.

  Inače, osebujni Scott i njegova supruga imali su i ozbiljnih problema sa zakonom, nakon što su 2017. godine troje svoje djece poveli na odmor na Kanarske otoke, u vrijeme dok je još trajala škola, što im nije bilo prvi put da izostaju iz škole bez opravdanja.

  Scott se na sudu pravdao time da škole dopuštaju izostanak djece u opravdanim okolnostima, a njegov je problem, kazao je, to da on u vrijeme školskih praznika kad bi djeca mogla putovati ima najviše posla. Pokušao je uvjeriti sud da djeca na putovanjima ionako imaju priliku uživo vidjeti ono što uče na istoriji, geografiji ili o prirodi, pa neće biti na velikom gubitku.

  No, sud je stao na stranu škole, odredivši roditeljima da moraju platiti kaznu, što isprva, iz protesta, nisu učinili, pa je bila otvorena i mogućnost da Scott završi u zatvoru, pa su kaznu podmirili. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,