Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ostrvo duga: Neopisivi umjetnički raj, koji je mnogima nedostupan

Preuzmite sliku

Možda niste znali, ali Iran ima svoja ostrva. Najljepše od njih se zove Hormuz i krije neopisivu ljepotu, ali je zbog napete političke situacije gotovo nedostupno turistima.

Hormuz zovu i “ostrvo duga” zbog živopisne prirode, a nalazi se u Persijskom zalivu.

Vatreno crvena zemlja ostrva Hormuz koristila se za umjetničke projekte i čak nekoliko kulinarskih delikatesa – kao što je tanki, hrskavi hljeb posut jarko crvenim zrncima prašine.

 • Žuti, narandžasti i bakarni tonovi ovog mjesta inspirisali su bezbroj umjetnika. Dr Ahmad Nadalian osnovao je muzej i galeriju koji izlažu umjetnička djela jarkih boja koja odražavaju sve nijanse i teksture ostrva Hormuz, prenosi nova.rs.

  Nadalian i sam stvara umjetnička djela u ostrvskom pijesku.

  Ostrvo Hormuz je raj za planinare jer ga krase neobične stijene koje izgledaju poput džinovskih školjki, kao i planine koje izgledaju kao da su sa Marsa. Raznobojne stijene Doline tišine ostavljaju bez riječi.

  Na ovom ostrvu smješten je i čudesan arhitektonski projekat šarenih kupola. Kupole Hormuza u obliku sijalice izgrađene su od lokalnog pijeska, a osmislio ih je proslavljeni iranski arhitekta Nader Kalili – koji se specijalizovao za izgradnju skloništa za ljude od pijeska i kamena.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,