Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Osoblje kraljice Elizabete će više od 40 sati pomjerati kazaljke

Preuzmite sliku

I u Velikoj Britaniji u subotu u toku noći nastupa kraj ljetnjeg računanja vremena i za mnoge to znači promjenu kazaljki na samo nekoliko satova.

Ali, kada je riječ o satovima u vlasništvu britanske kraljice, kazaljke pomjera prava mala vojska članova njenog osoblja, koji bi na taj posao trebalo da utroše više od 40 sati, jer je riječ o više od hiljadu satova. Naime, pred kraljičinim timom horoloških konzervatora težak je posao – promjena kazaljki na 450 satova u dvorcu Vindzor, 600 u Bakingemskoj palati i 50 u palati Holyroodhouse. Ne zaboravite i još nekoliko velikih toranjskih satova.

Jedan od članova tima za BBC rekao: “Većina satova prilično je tačna, ali svako malo, bez ikakvog razloga, neki od njih počinju kasniti ili ići napred pa ih moram stalno kontrolisati”.

 • Otkriva da postoji jedno mesto na kojem satovi ciljano idu napred pa se ljudi čude što u dvorcu Vindzor i Bakingemskoj palati postoji posebna vremenska zona u kuhinjama u kojima su satovi uvijek navijeni pet minuta napred.

  “A to je zbog toga da obroci pred članove kraljevske porodice stignu na vrijeme…, stalni je to podsetnik da je to važno”, pojasnio je Van den Broek.

  Na ličnom budilniku kraljice Elizabete Druge ne treba mijenjati kazaljke, iz jednostavnog razloga jer ih nema, odnosno taj budilnik ne spada u ono što nazivamo tehnologijom.  Navodno je svako jutro u 9 sati budi njen lični gajdaš. Ispod prozora sobe u kojoj spava u to doba on svira samo za nju. Prespava li kraljica, gajdaš nastavlja svirati još 15 minuta. (HINA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,