Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osmislio rješenje za sprječavanje krađe bicikla: Na sjedalo zalijepio naljepnicu u obliku ptičjeg izmeta

Preuzmite sliku

Nema ničeg goreg nego kada želite otići kući nakon dugog i napornog dana, a onda shvatite da vam je neko ukrao sjedalo od bicikla.

Međutim jedan muškarac osmislio je odlično rješenje za taj problem, a sve što vam je potrebno je samo jedna naljepnica.

Motoki Reoga iz Japana osmislio je naljepnicu koja izgleda kao ptičji izmet koju stavi na svoje sjedalo i tako spriječi druge da ga pokušavaju ukrasti.

Motoki je naljepnicu dizajnirao u sklopu studija Kansei dizajna na Tehnološkom institutu Chiba, za koji je osvojio nagradu za izvrsnost. Prema istraživanju koje je proveo, svakih 15 minuta u Japanu se ukrade jedan bicikl.

  • Od 35.395 ukradenih bicikala u 2018. godini, 42 posto ih je bilo pravilno zaključano, što ga je potaknulo na stvaranje inovativne ideje. Da bi vidio je li njegova teorija uspjela, Motoki je proveo socijalni eksperiment gdje je na ulicu stavio hiljadu bicikala s naljepnicama ptičjih izmeta, a da ih nije pravilno zaključao.

    Tokom pet dana nije ukraden niti jedan bicikl. Naljepnice su također prikladne za motore, ali ako vam se ne sviđaju naljepnice, Motoki je također stvorio uklonjivo sjedalo za bicikl s uključenim ptičjim izmetom. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,