Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Osam animiranih filmova koje ne bi trebalo da propustite

Preuzmite sliku

Kada se pomisli na dugometražne crtane i animirane filmove, neke od prvih asocijacija su vjerovatno studiji Disney, Piksar.

To nije bez razloga, jer oni stoje iza nekih od najpopularnijih i najgledanijih animiranih filmova u historiji. Njih nikako ne treba zaobići, naprotiv, tu postoji ogroman broj ostvarenja koja se preporučuju i mlađoj i nešto starijoj publici, ali postoji i svijet animacije nezavistan od njih. Teško je pobrojati sve filmove koji su vrijedni pažnje i koji su idealni za porodičnu zabavu, ali uvijek se može početi od nečeg.

Inside Out (2015)

U pitanju je priča o desetogodišnjoj djevojčici koja se suočava sa porodičnom selidbom i u kojoj su emocije pomiješane. Mi sve to pratimo u njenoj glavi, kroz personifikacije radosti, gađenja, straha, bijesa i tuge koji pokušavaju da joj pomognu u tome.

Toy Story (1995)

Da, ovaj film nije bez razloga na mnogim listama i nije tek tako došao do tri vrlo uspješna nastavka. Za svoje vrijeme je bio veoma originalan, a i danas se drži dobro i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Odličan za buđenje djeteta u sebi i nostalgični put sjećanjima iz djetinjstva, ali i dovoljno komičan da uvijek oraspoloži. Sjajna glasovna gluma i neke od često citiranih izjava.

Coraline (2007)

Neil Gaiman nije poznat kao autor sadržaja za djecu, ali ovaj njegov književni zaokret je dobro ocijenjen i dobio je animiranu adaptaciju. Ovdje pratite još jednu djevojčicu čija porodica se preselila u novi grad, a koja nema nijednog prijatelja. Otkriva prolaz u drugu dimenziju gdje svi imaju dugmad umjesto očiju i tada stvari postaju malo bizarne. Nije za mališane pred spavanje.

Song of the Sea (2014)

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim ostvarenjem je da sve u njemu ručno crtano i to mu daje zaista neodoljivi šmek. Osnova je uzeta iz starih irskih mitoloških priča i cijeli film je prekriven baš tako nekim mističnim i folklornim velom. Svetioničar Ben se povlači iz svetionika na kopno sa svojom djecom, kako bi preboljeli gubitak njegove žene, ali njegova ćerka, koja je zapravo mitološko biće koje mora da živi u vodi ili blizu nje, počinje da umire i on mora nešto da preduzme.

Tokyo Godfathers (2003)

Radnja se dešava na Badnji dan kada troje beskućnika, svako sa svojom živopisnom pozadinskom pričom, pronalaze u kontenjeru napuštenu bebu i rješavaju da pronađu njene roditelje. Iako nemaju puno tragova, oni odlučno prolaze kroz sve moguće slojeve podzemlja Tokija i tu otkrivaju plejadu neobičnih likova i upadaju u čudne situacije.

The Lego Movie (2014)

U ovom svijetu sve je moguće a humor je neizostavan dio, uz gomilu sporednih likova koji će se dopasti gledaocima svih uzrasta. Glasovna gluma odrađena je perfektno, a naslovna numera će vam ostati u glavi bar neko vrijeme po završetku filma.

Kubo and the Two Strings (2016)

Ovaj stop-motion animirani film inspirisan je djelima Akire Kurosave i predstavlja priču o ulogama koji roditelji imaju u životima svoje djhece i kako na njih utječu čak i kada više nisu tu. Glavni lik je jedanaestogodišnji dječak muzičar, koji dobija zadatak da povrati magični oklop svog oca, a društvo mu prave pričljiva majmunica  i zaboravna buba. On na tom putu saznaje mnoge stvari o svom ocu i otkriva jedan novi, magičan svijet.

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

Čini se da se fanovi nikad neće složiti ko je najbolje odigrao Spidermana velikom platnu, ali velika većina se slaže da je ovaj animirani film odličan. Ovdje ne pratitemo Pitera već drugog Spidermena, koji je tek otkrio svoje moći. Iako se još nije snašao u novonastaloj situaciji, baš tada dolazi do spajanja dimenzija i njemu se pridružuje još nekoliko neobičnih Spidermenova iz drugih univerzuma kako bi ostvarili veliki zli plan koji se sprema. (Citymagazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,