Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Optičke iluzije vam možda neće otkriti nivo stresa, ali će se poigrati sa vašim mozgom

Preuzmite sliku

Profesor Akioshi Kitaoka sa Univerziteta Ricumeikan u Kjotu (Japan) poznat je po svom višedecenijskom radu na kreiranju optičkih iluzija koje animiraju ljude širom svijeta.

 • Njegov rad inspirisao je i neke od aktuelnih pop zvijezda kao što su Lady Gaga i Animal Collective. Profesor Kitaoka biće gostujući plenarni predavač na jubilarnom 25. naučnom skupu “Empirijska istraživanja u psihologiji” koji će biti održan u organizaciji Instituta za psihologiju i Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 29. do 31. marta.

  “Prije nego što sam se preselio na Univerzitet Ricumeikan, gdje sada radim, bio sam zaposlen u Institutu za neuronauke gdje smo proučavali vid makaki majmuna elektrofiziološkim tehnikama. Da bih stvorio nove vizuelne stimuluse koje bih pokazivao majmunima, počeo sam da proučavam vizuelne iluzije i tako sam kreirao raznovrsne optičke iluzije”, kaže Akioši na pitanje kada je počeo da se bavi optičkim iluzijama.

  Iako neki smatraju da je ovakva vrsta optičke iluzije brz i efikasan test za mjerenje nivoa stresa, on tvrdi da je to uvjerenje pogrešno. (Nedeljnik.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: