Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oni u Guinnessovoj knjizi drže rekorde zbog neobičnih tijela

Preuzmite sliku

Za Guinnessovu se knjigu rekorda inače prijavljuju rekordi koji su rezultati nevjerovatnih postignuća, ali i oni koji su ‘sami po sebi’ prirodni fenomeni.

U tu drugu grupu spadaju i ovi jedinstveni ljudi, koji su svoje mjesto u knjizi zaslužili zbog svojih fizičkih atributa i posebnosti.

Najduži nokti na rukama 

Vlasnica najdužih noktiju na rukama je Ayanna Williams iz SAD -a, a svi su zajedno dugački 576,4 cm.

 • Žena sa najdužom kosom

  Najduža kosa na svijetu pripada Kineskinji Xie Qiupingu, a prostire se na 5, 627 metra. Xie kosu pušta od 1973. godine, od svoje trinaeste godine, a kaže da je ‘za imati tako dugačku kosu potrebno mnogo strpljenja’.

 • Najniža žena na svijetu

  Najmanja žena na svijetu je Indijka Jyoti Amge, visoka kao veća lutka – 62,8 cm. Jyoti su za Guinnessa mjerili baš na njen 18. rođendan, pa je titulu preuzela od tinejdžerice Bridgette Jordan koja je ostala najmanja u skupini do 18. godina.

 • Najrastezljivija koža

  Britanac Garry Turner kožu na trbuhu može istegnuti do dužine od 15,8 cm, a boluje od rijetkog stanja zvanog Ehlers-Danlos sindrom, poremećaja vezivnog tkiva koji utječe na kožu, ligamente i unutrašnje organe.

  Zbog tog sindroma kolagen koji jača kožu i određuje njezinu elastičnost postaje neispravan, što između ostalog rezultira i labavljenjem kože i neobično velikom pokretljivošću zglobova. U ozbiljnijim slučajevima može čak uzrokovati fatalni kolaps ili puknuće krvnih žila.

 • Najduži brkovi

  Najduži brkovi na svijetu dugački su 4,29 m i pripadaju Ram Singh Chauhanu iz Indije, a izmjereni su 4. marta 2010. na setu talijanske TV emisije “Lo Show dei Record” u Rimu.

 • Najšira usta

  Najšira usta dugačka su 17 cm dok nisu rastegnuta, a pripadaju Franciscu Domingu Joaquimu iz Angole.

 • Najmlađa žena s bradom

  Najmlađa ženka s ‘punom’ bradom je Harnaam Kaur. U trenutku kad joj je taj rekord potvrđen, 7. septembra 2015. godine, Harnaam je imala 24 godine. Harnaam se inače strastveno zalaže za razvijanje i podizanje svijesti o ljepoti ženskog tijela, a aktivistica je brojnih pokreta protiv zlostavljanja slabijeg spola.

 • Najviši muškarac

  Najviši je muškarac na svijetu Sultan Kösen, kojem je 8. februara 2011. u Ankari u Turskoj izmjerena visina od 251 cm. Ovaj je Turčin inače prvi muškarac viši od 240 cm koji se u zadnjih 20 godina uopće prijavio za Guinnessov rekord.

 • A ako se pitate čime bi se neko njegove visine mogao baviti – Sultan se bavi poljoprivredom i, kako sam kaže, ne radi ‘baš 8 sati dnevno, jer se brzo umara’. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje