Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

On je gospodar dubina: Prvi video snimak jednog od najtajanstvenijih stanovnika okeana (VIDEO)

Preuzmite sliku

Trueovi kljunasti kitovi su toliko rijetki da čak i karijere najpredanijih stručnjaka za kitove ponekad prođu bez susreta sa njima u divljini. Zato je uspjeh istraživača na Azorskim ostrvima, koji su uspjeli da ih prvi put snime kamerom, utoliko veći.

Snimak, koji su napravili stručnjaci iz Centra za ekološko modelovanje i zaštitu životne sredine na Univerzitetu St. Adrew u Škotskoj, pokazuje dva odrasla Trueova kita kako plivaju sa mladunčetom blizu Azorskih ostrva.

Ponašanje pomenutih kitova najbolje objašnjava zašto je njihovo viđanje prava rijetkost. Skoro nikada ne prilaze kopnu, a žive na velikim dubinama, provodeći 92% vremena pod vodom.

Smatraju se vladarima dubina među kitovima. Hrane se na dubinama od 3.000 metara i mogu da izdrže pod vodom dva sata sa jednim udahom.

Prvi put ih je otkrio i opisao Frederik True, po kome su dobili ime. Vilica u obliku kljuna građena je tako da lako usisa lignje, ribe i zglavkare. Poslije jednog dubokog zaranjanja na površinu se vraćaju i prave nekoliko plitkih zaranjanja i udisanja prije nego što ponovo krenu u lov.

Za razliku od drugih kitova i delfina, ne privlače ih brodovi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: