Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omiljena kancelarijska igrica primljena u kuću slavnih

Preuzmite sliku

Čuveni Solitaire pojavio se u Windowsu 3.0 davne 1990. godine, gdje je služio kao dobra promocija tada još uvijek svježeg koncepta – miša i poteza drag and drop.

Od tada je Solitaire postao legendarna razbibriga koja je, zahvaljujući popularnosti operativnog sistema, trenutno instalirana na više od milijardu kompjutera širom svijeta.

Nadležni relativno mlade institucije, osnovane 2015. godine – World Video Game Hall of Fame, odlučili su da tu zasluženu reputaciju nagrade, pa je od ovog mjeseca igra u kući slavnih, uz Doom, Tetris, WoW i Legend of Zelda.

Prilikom odluke o tome ko će se naći u kući slavnih u obzir se uzima nekoliko kriterijuma: rasprostranjenost, popularnost uprkos godištu i uticaj na druge igre ili čak na društvo uopšte.

Iz navedenog je jasno, a brojni zaposleni u ovdašnjim državnim preduzećima će se složiti, počast je više nego opravdana.

Microsoft je ovaj naslov svojevremeno penzionisao (Windows 8.1), da bi ga u aktuelnoj verziji vratio gdje pripada, uz Hearts i Minesweepar. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,