Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oktobarfest: Pogledajte kako izgleda druga strana čuvenog festivala (FOTO)

festival-0033
Preuzmite sliku

Istorija Oktobarfesta datira iz davne 1810 godine, kada je prvi put i to 12. oktobra održana velika svetkovina u čast vjenčanja prestolonasljednika, princa Ludviga sa princezom Therese von Sachsen-Hildburghausen, od tada je festival postao tradicija a održava se u oktobru mjesecu svake godine.

festival-0033

Danas je Oktobarfest, najveća atrakcija Minhena i najveći svjetski narodni festival, traje 16 dana i održava se svake godine u periodu od pretposljednje nedjelje septembra pa sve do prve nedjelje oktobra mjeseca.

Za šesnaest dana (ili dan, dva više ukoliko se spoji sa nacionalnim praznikom) Oktobarfest posjeti oko šest miliona ljudi, od čega su oko 70% posjetilaca Bavarci, dok ostali gosti dolaze sa raznih svjetskih merdijana.

oktobarfestManifestacija se održava u samom centru Minhena na 42 hektara prostora u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tente (beer tents) podignute u tu svrhu, pivnice, te otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste – beer gardeni. Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskoga tipa (ringišpili, streljane, igre na sreću..).

Svaka tenta ima svoje radno vreme, ali je važno naglasiti da je Oktobarfest mirno i ne previše bučno dešavanje koje teži da prihvati i privoli i starije ljude i porodice. Od 18h pušta se lagana tradicionalna muzika, a rijetki su oni koji rade poslije 23h. U 1:00 iza ponoći definitivno svi završavaju sa radom.

Oobzirom da se radi o čuvenom festivalu piva a ne o pozorišnoj predstavi, nakon završetka radnog vremena, posjetioci ne žure kućama, nego traže mjesto i način da popiju “još samo jedno”.

Do sada smo imali priliku gledati slike sa Oktobarfesta uz koje bi smo obično poželjeli da budemo tamo. Ovaj put vam predstavljamo i drugu stranu ovog festivala, a o čemu se zapravo radi, pogledajte u fotogaleriji koju smo pripremili:

{igallery id=”7564” cid=”125” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”25”}

Prevod i priprema: Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: