Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Okrutna mafijaška grupa ‘Crne sjekire’: Ne boje se ni Cosa nostre, koriste vudu magiju kako bi ucjenili ljude…

Nakon Italije, zloglasna nigerijska banda ‘Black Axe’ (‘Crne sjekire) – poznata po zastrašivanju ljudi vudu magijom – polako preuzima i Švedsku.

Već su zauzeli svoj komad teritorija u najvećim gradovima, Stockholmu i Göteborgu, a švedska nacionalna televizija javila je kako je policija potvrdila njihovu prisutnost i u univerzitetskom gradu Uppsala.

‘Black Axe’ nazivaju kultnom smrti, primarne djelatnosti su im raspačavanje droge i trgovina ljudima, a notorni su po ubistvima, otmicama i korištenju vudua kao instrumenta ucjene.

“Drže žene kao taoce i plaše ih vjerovanjem da će zbog vudua skončati loše ako napuste posao u prostituciji. Osim toga, bave se i prodajom kokaina i heroina”, upozorio je glasnogovornik policije u Uppsali Jale Poljarevius.

Sukobili se s Cosa Nostrom

Početkom septembra na štokholmskom aerodromu uhapšen je mladić koji je u sebi imao 70 kapsula heroina i kokaina. Priznao je da je odradio kurirski posao za ovu bandu jer su mu u Nigeriji ubili oca i zaprijetili da će mu ubiti i majku.

“Koriste se prijetnjama, ali također znamo da i ubijaju ljude, premda za sada nemamo indicija da su to činili i u Švedskoj. No, znamo da se to događalo u Nigeriji i zemljama u kojima su uspostavili svoju mrežu.”

  • A mreža je danas posvuda rasprostranjena, od domicilne Nigerije, Evrope, sve do Kanade. U Italiji je zasad ‘Black Axe’ ostavio najdublji trag, a koliko su bili drski govori i to da su se u Siciliji sukobili s ‘Cosa Nostrom’. Na kraju su postigli kompromis, pa dio svoje zarade prepuštaju domicilnoj mafiji.

    Love migrante ispred džamije i plaše ih jujuom

    U Evropi su im najviše na udaru migranti iz Zapadne Afrike kojima obećavaju poslove, a potom ih uvlače u kriminalne radnje. Švedska policija je upozorila kako posebno vrebaju ispred štokholmske džamije. Kako bi privukli što više ljudi, koriste se i prijetnjama lokalnom inačicom vudua, nazvanom juju. Navodno izvode rituale i uvjeravaju žrtve da će im banda ukrasti dušu ako se neće pokoriti njihovim naredbama ili ukoliko ih prijave policiji.

    Inače, nigerijska mafija izrasla je u univerzitetskom gradu Beninu, tamo su kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih osnivana tajna okultna društva koja su, između ostalog, imala jake političke aspiracije i antikolonijalističke stavove. No, s vremenom, a pogotovo nakon krize koja je zadesila Nigeriju 80-ih, napustili su političke ideale i ustrojili se kao kriminalne organizacije. (100posto.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje