Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ogromno jezero u Alpama koje izaziva ljutnju i svađe triju država

Preuzmite sliku

U Alpama između Švicarske, Njemačke i Austrije proteže se ogromno jezero bez granica – i to doslovno. Tokom istorije nikad nije službeno utvrđeno koji dio jezera pripada kojoj državi što ga čini rijetkim mjestom na zemlji koje ne pripada nikome.

Jezero Constance (njemački: Bodensee, tj. Bodensko jezero) alpsko je jezero na rijeci Rajni i mjesto susreta Njemačke, Švicarske i Austrije.

Sa svojih 63 km dužine i skoro 14 km širine, po veličini je treće najveće jezero Zapadne i centralne Evrope nakon jezera Geneva i Balaton. Okruženo je alpskim vrhovima i svjetski slavnim skijalištima, a padine koje ga štite pune su voćnjaka i vinograda.

U 19. stoljeću okruživalo ga je čak pet vremenskih zona, a s obzirom na količinu prometa i trgovine koja je njime prolazila, ovo je sigurno izazivalo haos.

Danas jezero ima jedan drugi problem. Doduše nema ga jezero, ono mirno postoji, već države oko njega. Naime – ne postoji nijedan pravno obvezujući dokument koji definiše granice država na jezeru. Granice koje su iscrtane između njih na kopnu koje ga okružuju jednostavno prestaju na obali i počinje ničija zemlja (tj. ničija voda).

Švicarska tvrdi da linija razgraničenja prolazi sredinom jezera, Austrija smatra da svi imaju jednak udio, a Njemačka začudo nema stav po pitanju granica.

Problem razgraničenja jezera nije pitanje samo taštine, već zakonskog regulisanja aktivnosti poput lova ribe, plovidbe i sl, prenosi punkufer.hr.

 • No, svima koji će posjetiti ovo jezero, njegova pripadnost neće značiti ništa – tu je sasvim dovoljno sadržaja za razbibrigu, poput sportova na vodi, skijanja zimi, plivanja, bicikliranja, planinarenja, plovidbe, promatranja ptica, kulturnih sadržaja i događanja u obalnim gradovima, muzeja cepelina, starih dvoraca Njemačke…

  Svake godine u julu i augustu održava se tzv. Bregenz Festival umjetničkih vrijednosti, poznat po svojoj najvećoj svjetskoj plutajućoj pozornici sa čak 7 000 mjesta.

  Posjetite ”otok cvijeća” Mainau u proljeće ili ljeto, a odlučite li se za zimsku alpsku idilu, možda doživite scenarij kakav nije viđen od zime 1963. godine – smrznuto jezero.

  Ostavite svoj peškir na plaži u Austriji, prošetajte na sladoled u Švicarsku, a popodne sjednite na bicikl i posjetite Njemačku. A pratite li tok rijeke Rajne od jezera, nakon sat vremena vožnje autom, stižete u Lihtenštajn. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,