Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ogrlica za plivanje koja vam može spasiti život (VIDEO)

Plivanje će u budućnosti biti znatno bezbjednije budući da se na tržištu pojavio novi proizvod Ploota koji uz pomoć tehnologije slične onoj koja se koristi za vazdušne jastuke u vozilima uspijeva da vas održi na površini vode u slučaju da postoji prijetnja da se udavite.

U pitanju je slobodno možemo reći najmanji pojas za spasavanje na svijetu, koji za razliku od svih drugih, može da se nosi i pod vodom. Ploota je napravljen da bude svojevrsna ogrlica za plivače, a sa svojom težinom od jedva 280 grama ne predstavlja preveliki teret tokom plivanja.

Kao što smo već napomenuli, ona radi na principu sličnom tehnologiji vazdušnih jastuka u automobilima. To znači da se u kriznim situacijama automatski aktivira i ispunjava dva jastuka na naduvavanje ugljen dioksidom. Taj proces možete aktivirati manuelno ako mislite da se u opasnosti ili će se on aktivirati automatski ako ste pod vodom duže od 30 sekundi.

Ovaj revolucionarni proizvod može poslužiti i kao zamjena za pojaseve i mišiće za djecu koja uče da plivaju. Sa Plootom roditelji više ne moraju da brinu da će se njihovim klincima nešto desiti u vodi.

Kreator ogrlice, Rajner Fakeš, je izjavio da je na ideju za proizvod došao na ljetovanju sa porodicom kada je jedan njegov rođak zamalo izgubio život jer je potcijenio snagu morske struje. Rajner je primijetio da ne postoje praktični proizvodi koji štite plivače od ovakvih nepredviđenih okolnosti pa je odlučio da se baci na posao i riješi ovaj problem.

Nažalost, kao i u slučaju mnogih drugih inovativnih proizvoda, Ploota ogrlica još uvijek nije spremna za masovnu prodaju. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti budući da se radi o stvarno korisnoj stvari koja bi mogla da spasi nebrojeno mnogo života. (City Magazine Slovenia)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,