Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oftalmologinja podijelila brzi test koji će vam reći kakav vam je vid i imate li astigmatizam

Preuzmite sliku

Oftalmologinja dr. Brittani Carver nedavno je na TikTok-u objavila jednostavan test s kojim možete sami provjeriti imate li astigmatizam.

Prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, astigmatizam ili cilindar je ‘pogreška oka’ koju je moguće korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, ali se također može ukloniti i očnom hirurgijom tj. laserskom korekcijom vida.

Ona nastaje kad je oblik oka više nalik na oblik ragbi lopte nego nogometne, pa se svjetlost u oku ‘rasprši’ na više mjesta, a najčešći simptomi astigmatizma su glavobolje, mutan vid i pretjerana osjetljivost oka na svjetlost. Na svom TikTok profilu @bettervision dr. Carver pita ‘mislite li da imate astigmatizam’ i dijeli fotografiju koja služi za brzi test.

@bettervisiondo you have astigmatism? Let me know! #astigmatism #glasses #eyedoctor #eyetest #optometrist #eyehealth #contactlenses

♬ original sound – DrBrittaniCarver

Na njoj je u sredini krug, a oko njega su crne crte pa slika nalikuje crtežu sunca. Oftalmologinja u svom videu savjetuje da se rukom prekrije prvo jedno pa drugo oko, da provjerite da li vam se neka od crta ističe: bilo da vam se čini tamnija ili mutnija od drugih.

“Ako vam se izdvaja jedna crta ispod i jedna iznad kruga, imate astigmatizam.”,  rekla je doktorica u videu koji je pregledan više od milion puta, a 17.000 ljudi je označilo da im se sviđa.

“Kad prekrijem desno oko vidim samo crte na četiri i na deset sati.”, piše dečko u jednom od brojnih komentara, a dr. Carver mu je, kao i većini ostalih, poručila da što prije ode oftalmologu ili od porodičnog doktora zatraži uputnicu za pregled vida. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,