Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Održane tradicionalne borbe deva u Manisi: Na borilištu i deva sa zastavom BiH na leđima

Preuzmite sliku

U mjestu Turgutlu kod Manise na zapadu Turske održana je tradicionalna borba deva, a među borcima devama jedna je nosila i bosanskohercegovačku zastavu, javlja Anadolu Agency (AA).

 • borba-deva
 • U tradicionalnim borbama koje su veoma popularne u tom dijelu Turske učestvovalo je 120 deva, a borbe je posmatralo više od 5.000 gledalaca.

  Deve koje su na borbe u Manisi došle iz različitih dijelova Turske plijenile su pažnju svojom borbenošću, ali i dekorima i ukrasima na sebi.

  Jedna od njih je na leđima imala i zastavu BiH, a sudeći po natpisima na njenim leđima došla je iz Izmira, u kojem decenijama žive brojni doseljenici s Balkana i BiH.

  Načelnik općine Turgutlu Turgay Sirin je kazao da lokalne vlasti ponosno podržavaju ovakve manifestacije koje oživljavaju i čuvaju tradiciju.

 • borba-deva2
 • Današnja manifestacija održana je s ciljem prikupljanja sredstava za društvene aktivnosti Udruženja šefova mjesnih zajednica (muhtara) u ovom turskom gradu.

  “Ova manifestacija predstavlja zimsku radost nama u ovoj regiji Turske, ali je i veliki potencijal zimskog turizma naše zemlje. Manifestacija nema cilj profita, već očuvanje tradicije i pomoć nevladinim organizacijama koje se bave društveno korisnim radom”, kazao je član Udruženja muhtara Yildiray Aktas.

  (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,