Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odrastanje uz sestre pomaže muškarcima da bolje komuniciraju sa ženama

Preuzmite sliku

Istraživanje iz 2010. objavljeno u ‘Journal of Family Psychology’ pokazalo je da sestre mogu poboljšati mentalno zdravlje i podići samopoštovanje.

Istraživači sa Brigham Sveučilišta otkrivaju da se oni koji odrastaju sa sestrama rjeđe osjećaju usamljenima, te općenito kroz djetinjstvo osjećaju manje straha od jedinaca ili ljudi koji imaju samo braću.

,,Naše su studije pokazale da sestre mogu imati vrlo važnu ulogu u promicanju mentalnog zdravlja.”, objasnila je profesorica Alex Jensen iz ‘School of Family Life’ s Brigham Sveučilišta.

,,Čak i ako među sestrama ili među braćom i sestrama ima i malo rivalstva i nesuglasica, taj odnos djeluje pozitivno ako braća i sestre jedan prema drugome osjećaju naklonost.”, objasnila je glavna autorica spomenute studije, Laura Padilla-Walker, inače profesorica na ‘School of Family’ pri Brigham Sveučilištu. Ona kaže i da sestre ‘promiču pozitivne društvene reakcije, poput suosjećanja i altruizma’, a evo zašto je još njihovo društvo ‘ljekovito’.

 • Pomažu nam shvatiti međuljudske odnose

  Sestre nas puno mogu naučiti o mirnom rješavanju sukoba, o empatiji i brizi za druge. Prema autoru knjige ‘The Sibling Effect’ Jeffreyu Klugeru, uz njih lakše učimo i kako se postaviti i argumentirano se za nešto izboriti. Osim toga, Kluger kaže da uz mlađe i nesigurne sestre (ali i braću) koji traže naše vodstvo i smjernice postajemo općenito nježniji i empatičniji.

  Pomažu nam izgraditi komunikacijske vještine

  Istraživanje je pokazalo da braća koja su odrasla sa sestrama bolje komuniciraju s drugim ženama od onih koji su rasli kao jedinci ili su imali samo braću. ,,Neka istraživanja sugeriraju da nam odrastanje s bratom ili sestrom suprotnog spola može uvelike koristiti u adolescenciji.”, rekla je Jensen. Često se tako, dodaje, braća i sestre zbliže tek u tinejdžerskim godinama, jer su tad jedan drugome odlični izvori informacija o suprotnom spolu.

 • Uče nas da budemo neovisni

  Istraživanje britanskih psihologa iz 2009 godine otkrilo je da su oni koji su odrastali s barem jednom sestrom postali odlučniji i neovisniji od onih koji su odrasli sami ili samo sa braćom.

  Pomažu nam da postignemo ‘pravi balans’

  Isto istraživanje iz 2009. koje je uključivalo 571 sudionika u dobi od 17 do 25 godina  pokazalo je da sestre mogu svojoj braći i sestrama pomoći i u postizanju ‘unutarnjeg mira’. Tako su se oni koji su odrastali s barem jednom sestrom kasnije u životu lakše nosili s problemima i bili su manje podložni stresu, a istraživanje pokazuje i da su odrasli u općenito sretnije i optimističnije ljude nego jedinci ili oni koji su rasli uz braću.

  A zašto baš sestre pomažu u postizanju ravnoteže, a ne braća?

  Sve je, zaključuje Kluger, povezano s emocionalnim izražavanjem: žene su bolje u izražavaju i u komunikaciji, a jedno i drugo su temelji psihičkog zdravlja. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,