Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odlučio isprintati kompletnu Wikipediju: Rezultat-7600 svezaka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Umjetnik Michael Mandiberg iz New Yorka želio je na opipljiv način prikazati veličinu online baza podataka pa je došao na prilično ambicioznu ideju – odlučio je isprintati kompletnu Wikipediju. To je navodno i napravio, a trebalo mu je, kako prenosi Daily Mail, 25 dana – od 18. juna do 11. jula – nakon što je izradio program kojim je više od 11 i pol milijuna članaka (tačnije, njih 11,594,743) s najpoznatije online enciklopedije prilagodio za printanje.

 • Michael-Mandiberg-wikipedia-print2
 • Rezultat: 7600 svezaka, odnosno 5,4 milijuna stranica.

  Za sada je na papiru njih 106, koje su već izložene u obliku instalacije pod nazivom “From Aaaaa! To ZZZap!” postavljene u galeriji Denny na Manhattanu.

  “Te su knjige korisna procjena znanja. S jedne strane, nemamo nikakvu ideju o tome koliko jednom čovjeku treba vremena da pročita gigabajt ili 50 gigabajta podataka, ali, s druge strane, možemo vrlo lako doći do zaključka koliko nam treba da pročitamo jednu knjigu”, objašnjava Mandiberg za CBS.

  Na projektu radi od 2009. godine.

  “Nadam se da će ovaj projekt ljudima približiti pojam online baza podataka. Primjerice, svi znamo za Facebook, ali nemamo pojma koliko je, čak ni otprilike, to ustvari podataka. Znamo da se radi o nečem velikom, ali nemamo osjećaj koliko je to, jer nemamo ni načina da to percipiramo. Stoga je ovo jedan od načina na koji možemo dobiti dojam o tome koliko je sve to stvarno ogromno”, dodaje Mandiberg.

  Kompletna kolekcija pod nazivom “Print Wikipedia” je i na prodaju po cijeni od 500.000 dolara, a ako želite samo dio kolekcije, jedan svezak košta 80 dolara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,