Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odlična ideja: Od pokvarenog frižidera do police za knjige kratak je put

Većina starih kućnih aparata završi na otpadu, ali jednom frižideru se „posrećilo” da život nastavi u kafiću na plaži.

Iako svaki kafić ima frižider, ono što ovaj čini posebnim je to što se u njemu „hlade” – knjige.

Posjetioci kafića na zrenjaninskom gradskom kupalištu Peskara od nedavno uz piće mogu da pozajme i nešto za čitanje iz ovog Knjižidera.

„Rashladi glavu – otvori Knjižider”

Vlasnica ovog kafića Tanja Vuković kaže da su suprug i ona željeli da kafić učine drugačijim, pa tako na njihovoj plaži nema interneta i glasne muzike, ali ima knjiga i lazy bagova.

„Meni je sinonim za odmor i opuštanje knjiga, pa smo htjeli da promijenimo sliku plaže – da nema samo glasne muzike i provoda, već da postoji i drugačiji vid relaksacije”, kaže za BBC na srpskom Tanja.

 • Poželjela je da u kafiću ima i biblioteku, odlučila je da donese  knjige od kuće i obratila se gradskoj biblioteci koja je ideju podržala odmah.

  „Budući da se i njen lokal razlikuje od ostalih, poželjela je da se u njemu nađu i knjige. Obratila nam se za pomoć i ideja nam je zvučala sjajno!”, priča za BBC na srpskom Jelena Đorđević Perc iz zrenjaninske biblioteke.

  Osim biblioteke, Tanja kaže da su dobili knjige i od jednog bračnog para iz Zrenjanina.

  Tako u Knjižideru sada ima oko 150 knjiga.

  A zašto baš frižider?

  Prije svega iz tehničkih razloga.

  „Pitali smo se kako da zaštitimo knjige od vremenskih nepogoda, pijeska, ali i krađe. Tako smo došli na ideju da je najbolji način da ih čuvamo u frižideru koji se zaključava”, objašnjava Tanja.

  Igrom reči došlo se i do imena – Knjižider.

 • Tako se jedan stari frižider našao u novom ruhu i novoj ulozi, a čitav projekat dobio je slogan „Rashladi glavu – otvori Knjižider”.

  Iako je Knjižider postavljen pred kraj ljeta, Tanja kaže da „za lijepe stvari nije kasno” i dodaje da su posjetioci oduševljeni novom ponudom.

  „Dopada im se, mada i dalje bojažljivo prilaze, jer im je čudno da je besplatno. Vidjela sam mnogo komentara na društvenim mrežama, ali se nadam da će se moja zamisao zaista ostvariti, a ne da će se samo slikati i lajkovati”, kaže Tanja. (BBC na srpskom)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje