Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od starog željeza napravio dva “Batman” automobila (FOTO/VIDEO)

batman auto2
Preuzmite sliku

Majstor iz Agrija napravio automobile od dijelova mašina za veš, frižidera, stolova, stolica i daski za peglanje

batman auto2Nakon što je pogledao film “Batman“, jedan majstor iz Agrija došao je na ideju da od mašina za veš, frižidera, stolova, stolica i daski za peglanje napravi dva automobila.

Na industrijskoj stranici pokrajine Dogubayazit, 42-godišnji majstor za karoserije Ismail Ilhan, koji je uz pomoć svog brata Omera Ilhana skupljao staro željezo šest mjeseci, napravio je dva automobila crne boje, upečatljivog izgleda, koji dostižu brzinu do 100 kilometara na sat.

U izjavi za agenciju Anadolija, Ilhan je rekao kako se 15 godina bavi pravljenjem karoserija, a nakon što je gledao film “Batman”, odlučio je da napravi automobil. Skupljao je staro željezo od veš mašina, frižidera, stolova, stolica i daski za peglanje, a nakon toga napravio je dva auta, jedno za dvije i jedno za jednu osobu.

Vozila je nazvao “oluja” i “šišmiš“, a u njih je stavio motore od dva različita proizvođača. Ilhan je pojasnio da je u auta stavio i aparate za gašenje požara, a nakon što je završio vozila, od guvernera i policijske uprave zatražio je dozvolu za testnu vožnju, te isprobao auta.

Ako osiguram podršku, napraviću i više vozila. Ko bude želio, dozvoliću da se moja vozila koriste i u filmovima“, rekao je Ilhan, dodavši da je pored karoserije, na autima sam napravio elektroniku.{igallery id=”7773” cid=”192” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”10”}

Ilhan je rekao da vozila izazivaju veliko interesovanje prolaznika, te istakao da želi nastaviti slične projekte.

Jedno vozilo je za jednu osobu, a drugo za dvije. Vozila su me stajala 5.000 lira i do sada ni od koga nisam tražio pomoć. Ponekad se teško uključujem u saobraćaj kad ih testiram. Moram se zahvaliti i guverneru i direktoru policije, jer uz njihovu pomoć mogu testirati vozila. Nisam podnio zahtjev za dobijanje saobraćajnih dozvola, jer ih ne mogu platiti, stoga čekam neku pomoć za taj dio“, pojasnio je Ilhan.

Kako su u Turskoj radovi na proizvodnji domaćeg automobila u toku, Ilhan je rekao da bi želio da bude uključen u taj projekat.

Želio bih da turska vlada podrži ove moje inicijative. Ukoliko mi pomognu, mogu napraviti mnogo bolje i ljepše vozilo. Imam čak projekat i za vozilo koje može da leti. Tvrdim da bih uz malu podršku mogao proizvesti vozilo koje leti“, naglasio je Ilhan.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: