Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od smijanja do rukovanja: Šta sve ne smijete da radite u Rusiji?

Preuzmite sliku

U većini vodiča možete pronaći informacije o tome šta bi obavezno trebalo da posjetite u Rusiji, kao i tome šta možete da radite dok uživate u čarima najveće zemlje na svijetu.

Ipak, kako bi vaš boravak protekao u najboljem mogućem redu, potrebno je da znate i šta ne bi trebalo da radite dok ste među Rusima.

Ovo su osnovna pravila ruskog bontona kada je riječ o tome šta nije poželjno raditi.

Rukovanje u rukavicama

Rukovanje sa rukavicama na rukama u Rusiji se smatra izrazito nepristojnim. Zato uvijek skinite rukavice prije rukovanja, bez obzira na to koliko je napolju hladno.

Posljednja majica

To je bukvalni prijevod ruske izreke koja govori o tome da nikada ne smijete biti posljednji koji će primiti nešto, nego uvijek morate da uzvratite nečim. Rusi su darežljivi bez obzira na to koliko imali. Imajte to na umu.

 • Šale o porodici

  Dok su šale o političarima, polu, rasi, religiji i seksualnoj orijentaciji u Rusiji potpuno dobrodošle, vicevi na račun porodice smatraju se uvredljivim. Zato je najbolje da ne spominjete ničiju sestru ili brata, ako ne želite da osjetite hladne zime Sibira.

  Nepoštovanje starijih

  Ako se vozite javnim prijevozom i vidite da starija osoba stoji dok vi sjedite, kao znak poštovanja morate da ustanete i prepustite joj svoje mjesto. 

  Dijeljenje računa

  U Rusiji je običaj da onaj ko zove na večeru mora i da plati račun. Zato ni ne pomišljajte da podijelite račun za večeru ako ste vi organizator druženja.

  Poklanjanje praznog novčanika

  Rusi vjeruju da poklon u vidu praznog novčanika donosi nesreću, zato imajte na umu da, ako Rusu poklanjate novčanik ili torbicu, stavite nešto sitno unutra za sreću.

 • Smijanje bez razloga

  Rusi čuvaju svoj osmijeh za prijatelje i porodicu. Smijanje nasumičnim osobama može se smatrati uvredljivim, naročito ako se nalazite u javnom prijevozu. Nikad ne znate kako će vaš osmijeh biti protumačen.

  Odbijanje vodke

  Istina je da Rusi puno piju, ali nisu zbog toga svi alkoholičari. Većina njih drži bocu vodke u kući samo za proslave. Ako vas ponude čašicom, nemojte je odbiti jer je to znak dobrodošlice. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,