Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje ulazak u Guinnessa: Turski kipar napravio minijaturnu šahovsku tablu sa figurama

Preuzmite sliku

 Turski kipar poznat po minijaturnim djelima Necati Korkmaz napravio je jedinstvenu šahovsku tablu sa figurama, a riječ je o tabli širokoj svega devet milimetara, javlja Anadolu Agency (AA).

U jeku pandemije COVID-19 Korkmaz je privukao pažnju skulpturom ljekara od svega dva milimetra, čime je odao počast medicinarima koji su bili najistaknutiji u borbi protiv koronavirusa.

Korkmaz je nakon pola godine uspio napraviti i šahovsku tablu sa figurama. Dnevno su mu mikroskopske iglice bile u rukama po šest sati da bi od keramike napravio tablu sa figuricama koje su veličine od 1,5 do tri milimetra.

On je u razgovoru s novinarom AA kazao da se šah može igrati na toj minijaturnoj ploči, ali samo pomoću povećala i tananih hvataljki.

“Za ovaj posao treba dosta strpljenja. Uloženo je dosta truda i bio sam umoran, ali vrijedilo je truda jer je konačni proizvod tu“, kazao je Korkmaz.

Ističući kako će minijaturnu šahovsku tablu prijaviti za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, Korkmaz je kazao da je već počeo spremati tu prijavu.

“Napravio sam minijaturnu tablu od približno devet milimetara. Dosad je najmanje šahovska tabla bila 15,5 milimetara i u vlasništvu je jednog umjetnika u SAD-u. Ona je skoro dvostruko veća ov ove moje table. Želimo oboriti taj rekord i donijeti priznanje u Tursku“, kazao je Korkmaz.

Korkmazovo ime nosi i Centar za umjetnost u Kusadasiju u kojem je izloženo vipe od 40 njegovih minijaturnih djela.

Među zanimljivijim Korkmazovim djelima je i ispisana “bismilla“ na dlaci kose i sjemenka smokve sa ispisanih 99 Allahovih imena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,